Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Σε ποια ηλικία είναι πιθανό ν' απατήσεις

Η ιδέα πως το άτομο που αγαπάς προδίδει την εμπιστοσύνη σου και βγαίνει κρυφά, ρομαντικά ραντεβού με κάποιον άλλο, είναι ικανή να διαλύσει ψυχολογικά τον οποιονδήποτε. Γι' αυτό και είναι
εντελώς φυσιολογικό το να έχεις το νου σου για ενδείξεις ή λεπτομέρειες που θα σε βοηθήσουν να αποφύγεις την απιστία. Είναι κι αυτό ένα από τα στοιχεία της ανθρώπινης φύσης.

Τώρα, μια νέα έρευνα υποδεικνύει πως οι άνθρωποι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να απατήσουν τον σύντροφό τους όταν βρίσκονται στην «επικίνδυνη ηλικία» των 39 ετών. Επίσης είναι πολύ πιο πιθανό να δημιουργήσουν μια παράνομη σχέση κατά τα τελευταία χρόνια άλλων δεκαετιών -π.χ. στα 29 ή στα 49- σε σχέση με άλλες ηλικίες. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το αγγλικό site IllicitEncounters.com και δημοσιεύθηκε αρχικά από την εφημερίδα The Sun.

Υπάρχουν όμως άλλες έρευνες που να στηρίζουν αυτά τα ευρήματα;

Κάποιες μελέτες υποστηρίζουν πως, γενικά, οι άνθρωποι τείνουν να συμπεριφέρονται διαφορετικά όταν πλησιάζουν μια νέα δεκαετία στη ζωή τους. Το 2014, οι ερευνητές Adam L. Alter και Hal E. Hershfield από το New York University και το University of California, αντίστοιχα, πραγματοποίησαν έξι έρευνες προκειμένου να ερευνήσουν τις συμπεριφορές των ενηλίκων κατά τις «ηλικίες που λήγουν σε 9» (29, 39, 49 κλπ), συμπεριλαμβανομένης της τάσης τους για δημιουργία εξωσυζυγικής σχέσης. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από ένα site γνωριμιών παρόμοιο με το Illicit Encounters, όπου οι χρήστες βρίσκονται ήδη σε μια μονογαμική σχέση.

Οι Alter και Hershfield υπολόγισαν τον συνολικό αριθμό των αντρών που χρησιμοποιούσαν το site (8.077.820) και τον συνέκριναν με τον αριθμό όσων από αυτών η ηλικία τελείωνε σε 9. Ανακάλυψαν πως υπήρχαν 18% περισσότεροι άντρες με ηλικία που τελείωνε σε 9.

Επίσης, μέσα σε αυτές τις έξι μελέτες οι Alter και Hershfield ανακάλυψαν πως όσοι άντρες είχαν ηλικία που έληγε σε 9, τους απασχολούσε αρκετά το θέμα της ηλικίας και αναρωτιόνταν αν οι ζωές τους είχαν κάποιο νόημα, περισσότερο από τους υπόλοιπους.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της εμφάνισης συμπεριφοράς που «υποδεικνύει μια αναζήτηση νοήματος ή μια κρίση σχετικά με το ποιο είναι το νόημα», όπως η δημιουργία μιας παράνομης σχέσης.

Γενικά, η απιστία δεν είναι ένα εύκολο θέμα προς έρευνα επειδή είναι δύσκολο για τους ερευνητές να βρουν πρόθυμους συμμετέχοντες και να συγκεντρώσουν ακριβείς αναφορές ενώ και η ίδια η απιστία δεν ορίζεται με την ίδια συνέπεια σε όλες τις σχέσεις, λέει η Christin Munsch, επίκουρη καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο University of Connecticut.

Ακόμη και η έρευνα του Illicit Encounters ίσως να μην είναι τόσο αμερόληπτη: η εταιρεία χρηματοδότησε την έρευνα, οι μέθοδοι μελέτης δεν ελέγχθηκαν από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες και δεν έγινε κάποια προσεκτική ανασκόπηση.

Η Munsch είπε πως τα αποτελέσματα της έρευνας του Illicit Encounters μπορεί να υποδεικνύουν πως οι άνθρωποι που ψάχνουν για μια παράνομη σχέση ίσως να μην είναι ειλικρινείς σχετικά με την ηλικία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου