Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Τα αίτια της ήττας ΡΕΝΤΣΙ

Γιατί όμως έχασε ο Ματέο Ρέντσι στο χθεσινό δημοψήφισμα και ποιες οι πιθανές εξελίξεις από αυτό το γεγονός που περίμεναν -όπως φαίνεται- οι αγορές; Οι ιταλικές εφημερίδες επιχειρούν να δώσουν την απάντηση.
Ο σχολιαστής της εφημερίδας «Corriere della Sera» Μάσιμο Φράνκο, σε ανάλυσή του με τίτλο «Το αίσθημα ευθύνης τώρα είναι αναγκαίο», υποστηρίζει ότι «οι ψηφοφόροι δεν είπαν "όχι" μόνο στον τρόπο με τον οποίο ο Ρέντσι ήθελε να αλλάξει το Σύνταγμα, αλλά, ίσως, ακόμη περισσότερο στην κυβέρνησή του και στις επιλογές της». «Ο πρωθυπουργός είχε απευθύνει έκκληση στην κινητοποίηση της "σιωπηλής πλειοψηφίας", βέβαιος ότι θα μπορούσε να τη σαγηνεύσει. Η πλειοψηφία εκφράστηκε, αλλά εναντίον του, με μια διαφορά η οποία αγγίζει τις 20 μονάδες» γράφει ο Φράνκο.

Σύμφωνα με την ανάλυσή του, «χρειάζεται λίγος χρόνος για να σμιλευτεί εκ νέου το εκλογικό σύστημα, λαμβάνοντας υπ' όψιν το πόσο πολύπλοκη και διαιρεμένη είναι η ιταλική κοινωνία». Και για τον λόγο αυτόν, εκτιμά ο αναλυτής, «θα είναι πρώτα απ' όλα καθήκον του Προέδρου της Δημοκρατίας να κινηθεί έτσι ώστε η κυβέρνηση και ο Ρέντσι να ερμηνεύσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη λαϊκή ετυμηγορία, χωρίς να προσπαθήσουν να πετύχουν απίθανες ρεβάνς».

Από τη μεριά του, ο διευθυντής της εφημερίδας «La Repubblica» Μάριο Καλαμπρέζι αναφέρεται στην πορεία και στις πρωτοβουλίες του Ρέντσι που οδήγησαν στη διαμορφωθείσα κατάσταση.


«Πριν από έναν χρόνο, ο πρωθυπουργός είχε την ατυχή ιδέα να μετατρέψει το συνταγματικό δημοψήφισμα σε έκφραση της λαϊκής βούλησης σχετικά με το πρόσωπό του, σ' ένα είδος νέας στέψης, ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να επαναλάβει την επιτυχία των ευρωεκλογών του 2014» σχολιάζει ο Καλαμπρέζι, προσθέτοντας όμως πως «ο Ρέντσι δεν κατάλαβε πως ουδεμία κυβέρνηση, στις δυτικές δημοκρατίες, υπάρχει που μπορούσε να επιβιώσει μιας ψηφοφορίας τέτοιου είδους, έπειτα από 1.000 ημέρες θητείας».

Ο διευθυντής της «La Repubblica» εύχεται «τόσο στη δεξιά παράταξη (όπως συνέβη στη Γαλλία) όσο και στην αριστερά να κάνουν επιλογές με σημείο αναφοράς τον πολιτικό ορθολογισμό», εκφράζοντας την ελπίδα το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα «να αφήσει πίσω του την περίοδο των καβγάδων, ώστε να εργαστούν όλοι για την καταπολέμηση του λαϊκισμού».

Η ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero» αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας -όπως του επιβάλλει και ο ρόλος του- να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη σύσταση νέας κυβέρνησης, «με την ήδη υπάρχουσα πλειοψηφία, του Δημοκρατικού Κόμματος και των Πέντε Αστέρων». Φροντίζει, ωστόσο, να επισημάνει ότι «όσοι επένδυσαν σε κυβέρνηση ευρείας συμμαχίας μπορεί τελικά να απογοητευτούν».


zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου