Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Πότε να τρώμε τα φρούτα


Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κατανάλωση φρούτων είναι σημαντική για την υγεία και την ευεξία μας. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα φρούτα είναι υγιεινά για μας. Όμως, για να εκμεταλλευθούμε πλήρως τα οφέλη τους, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι η κατανάλωσή τους θα πρέπει να ακολουθεί μερικούς γενικούς κανόνες. Δεν είναι τόσο απλό όσο το να τα βάζουμε στο στόμα μας κάθε φορά που νιώθουμε την ανάγκη. Αν ξέρεις και ακολουθείς τους ενδεδειγμένους τρόπους για να τρως τα φρούτα, το σώμα σου θα σε ανταποκριθεί με λιγότερα πεπτικά προβλήματα και πολύ περισσότερη ενέργεια.

Εισάγοντας φρούτα στη διατροφή μας με το σωστό τρόπο δίνει στο πεπτικό μας σύστημα πιο ισχυρά οφέλη μέσω της πρόσληψης βιταμινών και βελτίωσης της πέψης. Εξετάζοντας τις θρεπτικές αξίες των φρούτων, τα περισσότερα φρούτα είναι μια μεγάλη πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών όπως φυτικές ίνες, καλίο, βιταμίνη C, φολικό οξύ, κ.α. Τα θρεπτικά τους συστατικά βοηθούν το σώμα να καταπολεμά τις αρρώστιες, τις καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, η κατανάλωση φρούτων απρόσεκτα, χωρίς καμία διατροφική γνώση θα μπορούσε να φέρει περισσότερα προβλήματα για την υγεία μας από ό,τι τα οφέλη. Εδώ είναι ο κύριος κανόνας για την κατανάλωση φρούτων: τα φρούτα (ή ο συνδυασμός φρούτων) πρέπει να τρώγονται μόνα τους με άδειο στομάχι.

Αυτό συμβαίνει επειδή όταν τρώγεται το φρούτο, η διαδικασία της πέψης λειτουργεί πολύ γρήγορα και το σώμα μας χρησιμοποιεί διαφορετικά ένζυμα για να αφομοιώσει τα φρούτα απ’ ό,τι κάνει για τις άλλες τροφές. Τα απλά σάκχαρα που περιέχονται στα φρούτα χρειάζονται χρόνο για να απορροφηθούν εντελώς από το σώμα μας. Όταν τα φρούτα τρώγονται μόνα τους, το στομάχι μας μπορεί πιο εύκολα να επεξεργαστεί όλα τα θρεπτικά συστατικά, τις φυτικές ίνες και τα απλά σάκχαρα που περιέχονται στα φρούτα. Εάν καταναλώσουμε φρούτα κοντά σε ένα γεύμα ή ακόμα χειρότερα τα συνδυάσουμε με άλλα τρόφιμα αμέσως μετά από ένα μεγάλο γεύμα, τότε θα παραμένουν στο στομάχι για πολύ χρόνο μαζί με τα άλλα τρόφιμα με αποτέλεσμα να σαπίσουν και να ζυμωθούν. Εάν αντιμετωπίζεις δυσπεψία, καούρα, ρέψιμο και άλλες δυσφορίες του πεπτικού συστήματος και το αποδίδεις στο γεύμα, μπορεί να είναι ο συνδυασμός των τροφίμων και η ζύμωση των φρούτων που προκαλεί τις στομαχικές σου διαταραχές. Αν το πρόβλημα παραμείνει ανεξέλεγκτο, μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας που προέρχονται από το πεπτικό σύστημα.

Το να εφαρμόσουμε τον κανόνα αυτό είναι πολύ απλό. Τρώμε περίπου 3 μεγάλα γεύματα την ημέρα, οπότε τοποθετούμε την κατανάλωση φρούτων στο μεσοδιάστημα. Ίσως αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να ρίξεις μια ματιά στο ρολόι σου περιστασιακά για να υπολογίσεις πότε μπορείς να φας το μήλο που έφερες μαζί σου. Ο στόχος είναι να το φας περίπου 1 ώρα πριν από το γεύμα ή 2 ώρες μετά το γεύμα σου. Για μεγαλύτερα γεύματα, όπως τα ζυμαρικά ή μπιφτέκια, θα πρέπει να αφήσεις μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την πέψη τους πριν προσθέσεις τα φρούτα (με όλα τους τα οξέα) στο στομάχι σου, δηλαδή περίπου 3 με 4 ώρες. Εάν είχες μόνο μια ανάμεικτη πράσινη σαλάτα για το μεσημεριανό σου γεύμα, ισχύουν οι ίδιοι κανόνες αλλά για πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα, περίπου 1,5 ώρα.

Η καλύτερες χρονικές περίοδοι για να φας μια μεγάλη μερίδα φρούτων είναι το πρωί με άδειο στομάχι ή μεταξύ του πρωινού και του μεσημεριανού σου σνακ. Είναι καλύτερο να τρως πολλά φρούτα κάθε φορά που τρως, παρά να τρως λίγα πολλές φορές την ημέρα. Η σωστή καθημερινή δόση είναι 3 έως 4 μερίδες φρούτων, δηλαδή 2 με 2,5 μεγάλα φλυτζάνια φρούτων. Αν αισθάνεσαι πολύ πεινασμένος μετά την κατανάλωση των φρούτων σου, δώσε προσοχή στο τι είχες για πρωινό και ίσως χρειάζεται να προσαρμόσεις τον προγραμματισμό των γευμάτων σου. Θα πρέπει να είσαι σε θέση να περιμένεις με επιτυχία το επόμενο γεύμα σου (μετά τα φρούτα) για περίπου 1 με 2 ώρες. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι όλα τα φρούτα έχουν επεξεργαστεί κανονικά απο το πεπτικό σου σύστημα και τα συστατικά τους έχουν αποδώσει όλα τα οφέλη τους στο σώμα σου.

Σίγουρα απέφυγε να τρως φρούτα κοντά στην ώρα του ύπνου καθώς η αφθονία της ζάχαρης στα φρούτα θα ανεβάσει την ενέργειά σου με αποτέλεσμα να μην μπορείς να κοιμηθείς.

Για τα αποξηραμένα φρούτα ισχύουν οι ίδιες συστάσεις. Έχε υπόψη σου όμως ότι είναι επίσης πολύ γλυκά και πολύ εθιστικά. Είναι σημαντικό να περιορίζεις τις ποσότητες αποξηραμένων φρούτων που τρως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου