Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Ο αρακάς του εργένη

Τι θα χρειαστούμε:

300γρ. κατεψυγμένο αρακά
½ ξερό κρεμμύδι

Λίγο ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουτάλι της σούπας τοματοπελτέ (συμπυκνωμένο)
Αλάτι
Πιπέρι μαύρο (ή και πράσινο)
Ελάχιστο άνηθο (αν ξέρεις να τον ξεχωρίσεις και δεν ντρέπεσαι να τον ζητήσεις)

Πώς το κάνουμε:

Για μεγάλα διαστήματα της ζωής μου έχω ζήσει μόνος μου και, ως άνθρωπος που δεν αντέχω να τρώω ετοιματζίδικα, αναγκάστηκα να φτιάxνω φαγητά μόνος μου.
Τα παιδιά τού tsoukali.gr μου ζήτησαν να γράψω τις εμπειρίες μου αυτές και είπα να ξεκινήσω από κάτι λαδερό.
Η συνταγή είναι για μία γερή μερίδα (ή 2 εστιατορίου).
Αφήνουμε τον αρακά να ξεπαγώσει.
Σε μια μικρή κατσαρόλα (20εκ. διάμετρο) ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο (¼ του ποτηριού και λιγότερο) και τη βάζουμε στη φωτιά.
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα ρίχνουμε στο καυτό λάδι.
Μόλις αρχίσουν να παίρνουν λίγο χρώμα πετάμε μέσα και τον αρακά.
Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα - σπάτουλα ή με το απλό κουτάλι, αν δεν έχουμε ξύλινο.
Μόλις αρχίσει και ο αρακάς να ψιλοαλλάζει χρώμα σε ορισμένα σημεία ρίχνουμε στο κατσαρολάκι ένα ποτήρι ζεστό νερό (ζεστό για να αρχίσει να βράζει γρήγορα).
Παίρνουμε ένα κουτάλι της σούπας τοματοπελτέ και τον ανακατεύουμε μέσα στον αρακά μέχρι να λιώσει.
Ρίχνουμε αλάτι (λίγο στην αρχή και από εκεί και πέρα δοκιμάζουμε λίγο το ζουμί και αναλόγως ρίχνουμε κι άλλο), ελάχιστο μαύρο πιπέρι και λίγο λάδι (¼ του ποτηριού).
Αν έχουμε άνηθο τον κόβουμε κομματάκια και τον ρίχνουμε. Αν όχι, δεν πειράζει.

Αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά αλλά το ελέγχουμε ανά 5 λεπτά επειδή ανάλογα με το "μάτι" τής κουζίνας μπορεί το νερό να εξατμιστεί πιο γρήγορα.
Στα 15 λεπτά ελέγχουμε αν ο αρακάς "τρώγεται".
Αν είναι σκληρός συνεχίζουμε το βράσιμο και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμη. Σε λίγα λεπτά θα είναι έτοιμο.

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να κάνουμε οποιοδήποτε λαχανικό "λαδερό κοκκινιστό" (πατάτες γιαχνί, φασολάκια κ.ά.) και να έχει αξιοπρεπέστατη γεύση.

A! Και μια συμβουλή! Μπορείτε, αλλά δεν το συνιστώ, να ρίξετε μέσα και μια μεγάλη πατάτα κομμένη στα 4. Δεν το συνιστώ επειδή η πατάτα συνήθως "κλέβει" τη γεύση τού αρακά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου