Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Έστρωσε γύρη σε όλη τη χώρα

Μάρτης-γδάρτης, αλλά αντί για χιόνια… έστρωσε γύρη, με αποτέλεσμα σε πολλές πόλεις της χώρας οι κάτοικοι να αντιμετωπίζουν καθημερινά ένα κιτρινοπράσινο χαλί στρωμένο στα μπαλκόνια, στις αυλές και τα παρμπρίζ των αυτοκινήτων τους. Αν και οι ειδικοί παρακολουθούν, όπως κάθε χρόνο, το φαινόμενο, επισημαίνουν ότι δεν μπορούν να έχουν επίσημα στοιχεία καταγραφής του λόγω έλλειψης μηχανημάτων. Στη χώρα όπου καταγράφονται πάνω από 2.500 ώρες ηλιοφάνειας ετησίως, με την άνοιξη ήδη να έχει ανθίσει λουλούδια και δέντρα, «αγνοούνται» οι σταθμοί καταμέτρησης της γύρης, δυσχεραίνοντας το έργο γιατρών και μετεωρολόγων.

Αν και οι μετεωρολόγοι του Αστεροσκοπείου Αθηνών προσπαθούν μέσω αξιόπιστων στοιχείων να κρίνουν σε ποια μέρη και πότε θα υπάρξει έξαρση του φαινομένου διασποράς της γύρης, ωστόσο το υψηλό κόστος αγοράς αλλά και συντήρησης των σταθμών καταγραφής έχει αποτρέψει τους αρμόδιους φορείς από το να εξοπλιστούν με απαραίτητα επιστημονικά δεδομένα τόσο για τη φύση της χώρας όσο και για τους πολίτες που κατά χιλιάδες εμφανίζουν εποχικές και όχι μόνο αλλεργίες. Ετσι, δεν μπορεί να καταγραφεί αν έχει αυξηθεί ή όχι η γύρη από πέρσι ούτε σε μέρη με ιδιαίτερη βλάστηση να υπάρξουν οι ειδικές προειδοποιήσεις.

Αυτή τη στιγμή, το meteo.gr, το μετεωρολογικό site του Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε συνεργασία με το εξωτερικό έχει δημιουργήσει χάρτη με καθημερινή ενημέρωση για τη σημερινή αλλά και τις τέσσερις επόμενες μέρες σε σχέση με την έξαρση ή όχι του φαινομένου για 7 βασικά είδη φυτών: την ελιά, τη σημύδα, το κυπαρίσσι, το γρασίδι, τη βελανιδιά, το φράξος και την τσουκνίδα. Τα στοιχεία προκύπτουν από μελέτες για τη βλάστηση του κάθε μέρους και την εποχικότητα της ανθοφορίας της βλάστησης της περιοχής αυτής, τις συνθήκες όπως το πότε ξεκινά η άνοιξη και η αλλαγή στη θερμοκρασία αλλά και τα καιρικά φαινόμενα όπως οι άνεμοι που μεταφέρουν τη γύρη από μέρος σε μέρος και η βροχή, η οποία αν και καταλαγιάζει το φαινόμενο μετά αντίθετα δημιουργεί έξαρση ακριβώς γιατί τρέφει τα φυτά. 
 
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ
avamvaka@e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου