Τρίτη, 11 Απριλίου 2017

Οι μισοί Έλληνες δεν ξέρουν τη χοληστερόλη τους

Η έλλειψη ενημέρωσης και η οικονομική κρίση έχει επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, όπως προκύπτει από την επεξεργασία στοιχείων του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, όπου μόνο οι μισοί Έλληνες γνωρίζουν την τιμή της χοληστερόλης τους και από αυτούς που τη γνωρίζουν, μόνο οι μισοί κάνουν κάτι για να την μειώσουν. Ακόμα, περίπου ένας στους έξι που λαμβάνουν υπολιπιδαιμική αγωγή αναγκάζεται να την διακόψει, λόγω αδυναμίας να ανταπεξέλθει στην οικονομική δαπάνη της συμμετοχής του.

Το πρόγραμμα με την επωνυμία «Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης» που υλοποιείται εδώ και 11 συνεχή έτη από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ), συμπεριλαμβάνει, μέχρι στιγμής, δεδομένα από 60.000 άτομα, δημιουργώντας την μεγαλύτερη βάση δεδομένων για τους παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων στον ελληνικό πληθυσμό.

Τα παραπάνω ανέφερε ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» Γεώργιος Ανδρικόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το 32ο συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας, που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, σε συνεργασία με την Α′ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 21 και 22 Απριλίου, στην Αθήνα.

Στο συνέδριο θα αναφερθούν όλα τα νεότερα δεδομένα για τους παράγοντες κινδύνου και για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Σύμφωνα με τον καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, διευθυντή της Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο, Δημήτριο Τούσουλη, τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων και των ρύπων στην καρδιαγγειακή υγεία.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στη μελέτη «Κορινθία», όπου μια μεγάλη ομάδα καρδιολόγων και επιστημόνων άλλων ειδικοτήτων, έχουν εξετάσει και μελετήσει πάνω από 1.700 εθελοντές από διάφορες περιοχές της Κορίνθου και σύμφωνα με τα ευρήματα, έχει αναδειχθεί ο σημαντικός ρόλος της διατροφής και η αξία του πρωινού γεύματος, αφού φαίνεται πως όσοι καταναλώνουν τακτικά πρωινό εμφανίζουν μικρότερη επίπτωση περιφερικής αγγειακής νόσου και αθηροσκλήρωσης, όπως και αυτοί που καταναλώνουν μικρά και συχνά γεύματα.

Επίσης, αναδείχθηκε η αξία διατροφικών συστατικών, όπως οι στερόλες και ο καφές, καθώς και μία σειρά από κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, όπως το εισόδημα, η οικογενειακή κατάσταση, το επίπεδο εκπαίδευσης, καθώς και ο ρόλος της ψυχικής υγείας και της σωματικής δραστηριότητας, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν την καρδιαγγειακή υγεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου