Τρίτη, 9 Μαΐου 2017

Ακυρώνουν τα POS οι φοροφυγάδες

Του Μιχάλη Παπανίδη
Κι όμως, ακόμη δεν εξέπνευσε η προθεσμία για την εγκατάσταση POS και οι φοροφυγάδες βρήκαν τρόπο να ακυρώνουν το μέτρο, να εισπράττουν μετρητά
και βεβαίως να μην εμφανίζεται η συναλλαγή στους τραπεζικούς λογαριασμούς της επιχείρησης. Παράλληλα, όταν τους ζητηθεί, το βγάζουν από το συρτάρι και το επιδεικνύουν κανονικά.

Ο επιχειρηματίας λοιπόν εισπράττει μετρητά, παρακάμπτοντας την υποχρέωση να παρέχει δυνατότητα ηλεκτρονικής συναλλαγής​
Σε πολλές περιπτώσεις επιχειρήσεων εστίασης, σε πρώτη φάση, εμφανίζεται το φαινόμενο να «ενημερώνουν» προκαταβολικά τον πελάτη ότι η επιχείρηση δεν έχει για λίγες… ημέρες POS. Συνεπώς, ο λογαριασμός θα πληρωθεί σε μετρητά. Αυτό γίνεται προκαταβολικά, έτσι ώστε να μην έχει περιθώριο ο πελάτης την ώρα της εξόφλησης του λογαριασμού να ισχυριστεί ότι δεν κρατά μετρητά επάνω του. Βεβαίως, του δίνεται η δυνατότητα να φύγει, αλλά ποιος φεύγει ενώ έχει κάτσει με την οικογένειά του, τη φίλη ή την παρέα του;


Ο επιχειρηματίας, λοιπόν, εισπράττει μετρητά, παρακάμπτοντας την υποχρέωση να παρέχει δυνατότητα ηλεκτρονικής συναλλαγής. Και δεν είναι μόνο αυτό...

Συνεχίζεται η παρανομία

Σε περίπτωση που η επιχείρηση βρίσκεται υπό το καθεστώς αναγκαστικών μέτρων είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών και έχει μπλοκαρισμένους λογαριασμούς, δουλεύει κανονικά παρά τις περί του αντιθέτου διατάξεις.

Οι ελεγκτικές αρχές έχουν «πιαστεί στον ύπνο» και δεν έχουν τη δυνατότητα να το αντιμετωπίσουν. Οι επιτόπιοι έλεγχοι δεν αποδίδουν γιατί ο επιχειρηματίας είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή να εμφανίζει το POS​Το «κόλπο» εξασφαλίζει στον παρανομούντα επιχειρηματία και ένα είδος ακαταδίωκτου, αφού σε περίπτωση ελέγχου θα εμφανίσει ως διά μαγείας το… μηχανάκι. Την αρχή έχουν κάνει οι επιχειρήσεις εστίασης και κυρίως εστιατόρια και ταβέρνες, όπου οι λογαριασμοί είναι μεγάλοι. Ακολουθεί, όμως, και μια σειρά από άλλες επιχειρήσεις, που τώρα μπαίνουν στην υποχρεωτική κατοχή και λειτουργία POS.

Εκτός από το προφανές φορολογικό κίνητρο και κέρδος που έχουν όσοι «εξαφανίζουν» τα μηχανάκια, ενημερώνοντας τον πελάτη ότι δεν έχουν αυτήν την περίοδο διαθέσιμη τη συσκευή, αποφεύγουν έτσι και την καταβολή προμηθειών στην τράπεζα με την οποία συνεργάζονται. Στις περιπτώσεις, μάλιστα, όπου το κέρδος είναι πολύ μικρό, η προμήθεια της τράπεζας όχι μόνο το εξανεμίζει, αλλά είναι και μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να «μπαίνει μέσα».

Κρύβουν το POS

«Εξαφανίζουν», λοιπόν, τα μηχανάκια και «ούτε γάτα ούτε ζημιά». Το φαινόμενο, που αποκαλύπτει σήμερα το zougla.gr, είναι εξαιρετικά πρόσφατο, αλλά εξαπλώνεται με ταχύτατο ρυθμό. Οι ελεγκτικές αρχές έχουν «πιαστεί στον ύπνο» και δεν έχουν τη δυνατότητα να το αντιμετωπίσουν. Οι επιτόπιοι έλεγχοι δεν αποδίδουν, γιατί ο επιχειρηματίας είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή να εμφανίζει το POS.


Ελάχιστος τζίρος με κάρτα δεν ισχύει και οποιοσδήποτε μπορεί να ισχυριστεί ότι απλώς δεν ζήτησαν οι πελάτες να κάνουν χρήση κάρτας. Είναι δύσκολη, λοιπόν, η αντιμετώπισή του και μόνο η φορολογική συνείδηση του πελάτη δεν επαρκεί, όπως δεν επαρκούσε τόσες δεκαετίες. Παράλληλα, ο επιχειρηματίας αποφεύγει τη «συναλλαγή» με τον πελάτη, όπου καλείται να «μοιραστεί» το ποσό της φοροκλοπής (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.). Ξεπερνά, δηλαδή, το «με απόδειξη τόσο, χωρίς απόδειξη τόσο».


Ως προς το παραστατικό που εκδίδει... Κύριος οίδε, αν ανταποκρίνεται σε κάτι νόμιμο, αν εμφανίζεται στα στοιχεία της εταιρείας κι αν τελικά φορολογείται. Επίσης, εξασφαλίζει ετεροχρονισμό ή και κατάχρηση του ΦΠΑ, όπως γινόταν στο παρελθόν και πριν γεμίσει η αγορά με POS.

Εκπνέει η προθεσμία


Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου έχουν διορία επαγγελματίες και επιχειρήσεις να τοποθετήσουν POS για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

Έτσι, από την 1η Ιουλίου πρέπει να έχουν μηχανήματα αποδοχής καρτών επιχειρήσεις που ασχολούνται με:

- ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο

-καύσιμα

-υδροδότηση

- ηλεκτρικές, υδραυλικές και κλιματιστικές εγκαταστάσεις και επισκευές

-πώληση, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτων και ανταλλακτικών

- υγεία (γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακεία, νοσοκομεία, κτηνίατροι)

-μανάβικα, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι και ζαχαροπλαστεία, κάβες και καπνοπωλεία

-λιανικό εμπόριο σχεδόν κάθε είδους (ρούχα, υποδήματα, καλλυντικά, υπολογιστές, ηλεκτρονικά είδη και συσκευές, έπιπλα, βιβλία, αθλητικός εξοπλισμός, παιχνίδια)

-τηλεπικοινωνίες

-δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές και φοροτεχνικοί

-εκπαίδευση κάθε είδους και βαθμίδας, φροντιστήρια, ωδεία, σχολές οδηγών κ.λπ.

-τυχερά παιχνίδια

-ενοικιάσεις οχημάτων

-ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταξιδιωτικά γραφεία κάθε είδους

-εστιατόρια, μπαρ, καφέ

-κινηματογράφοι, βίντεο κλαμπ.

Για να καταλάβει κάποιος πόσο αποτελεσματική είναι η χρήση POS στην πάταξη της φοροδιαφυγής δεν πρέπει να ξεχνά τον «αγώνα» που δίνουν οι δικηγόροι, ζητώντας να εξαιρεθούν από το μέτρο και προκαλώντας όλη την υπόλοιπη κοινωνία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου