Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Διχάζουν οι ταυρομαχίες στην Ισπανία

Η ισπανική παράδοση των ταυρομαχιών θεωρείται από κάποιους τέχνη, για άλλους είναι απλά βαρβαρότητα. Οι Βαλεαρίδες είναι η τρίτη περιοχή που σχεδιάζει απαγορεύσεις προκαλώντας την αντίδραση του ταυρομαχικού λόμπι.

Η μικρή πόλη Ίνκα στη βορειοδυτική Μαγιόρκα έδωσε πρόσφατα το παράδειγμα: Οι ταυρομαχίες και το έθιμο του κυνηγιού του ταύρου μπορούν να γίνονται και χωρίς αιματοχυσία. Σε παραδοσιακές λαϊκές γιορτές που διοργάνωσε τον Ιούλιο οι δρόμοι της πόλης γέμισαν με πλαστικούς φουσκωτούς ταύρους προκαλώντας ρίγη ενθουσιασμού κυρίως σε μικρά παιδιά. Προμηνύεται άραγε το τέλος του αμφιλεγόμενου ισπανικού εθίμου στις Βαλεαρίδες Νήσους; Αυτό επιδιώκει τουλάχιστον η αριστερή πλειοψηφία του περιφερειακού κοινοβουλίου, η οποία ψήφισε νόμο που απαγορεύει στους ταυρομάχους να τραυματίζουν και σκοτώνουν τους ταύρους μέσα στην αρένα. Σε πολλές περιοχές της Ισπανίας αντίστοιχα σχέδια συναντούν ισχυρή αντίσταση εκ μέρους των πιστών οπαδών των ταυρομαχιών. Το Ίδρυμα Toro de Lidia για παράδειγμα ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον των νέων περιοριστικών διατάξεων. Το επιχείρημα του ιδρύματος είναι ότι με αυτές τις διατάξεις «αφαιρείται από την τέχνη της ταυρομαχίας η ουσία της, δηλαδή ο θάνατος», γράφει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με τον Κάρλος Νούνιεθ, πρόεδρο του ιδρύματος, «πραγματική βαρβαρότητα» είναι ο ίδιος ο νόμος, ο οποίος κατά τη γνώμη του παραβιάζει τους ισχύοντες κανόνες.

Τη νομική διάσταση του ζητήματος εξετάζει και η συντηρητική ισπανική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, χωρίς να αποκλείει μάλιστα και μια προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο προκειμένου να κριθεί η συνταγματικότητα των διατάξεων που περιορίζουν τις ταυρομαχίες. Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του ισπανού πρωθυπουργού υπήρξε άλλωστε διαχρονικός υποστηρικτής του ισπανικού εθίμου, ενώ η αντιπροσωπεία της στο κοινοβούλιο των Βαλεαρίδων καταψήφισε τον επίμαχο νόμο. Το 2013 είχε ψηφιστεί στη Μαδρίτη νόμος που ανακήρυσσε το λεγόμενο «κυνήγι του ταύρου» (Corrida) στους δρόμους των ισπανικών πόλεων μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ισπανίας. Πέρσι το Συνταγματικό Δικαστήριο απεφάνθη ότι το ισπανικό κράτος έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα σε ό,τι αφορά την προστασία και προώθηση της ταυρομαχίας.

Χρόνιες αντιπαραθέσεις


Φιλοζωικές οργανώσεις ζητούν την άμεση απαγόρευση των ταυρομαχιών

Το ζήτημα αυτό διχάζει και προκαλεί αντιπαραθέσεις στην Ισπανία εδώ και χρόνια. Την ώρα που κάποιοι παραληρούν από ενθουσιασμό όταν ο ταυρομάχος δίνει τη χαριστική βολή στον ταύρο που έχει γεμίσει πληγές από τη λόγχη του αντιπάλου του, άλλοι διαμαρτύρονται με σφοδρότητα εναντίον της συγκεκριμένης παράδοσης. Οι φιλοζωικές οργανώσεις διοργανώνουν ακούραστα εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ζητώντας με συνθήματα τον άμεσο τερματισμό των ταυρομαχιών και την άδικη θανάτωση ζώων.

Οι Βαλεαρίδες Νήσοι δεν είναι η πρώτη περιοχή της Ισπανίας που επιδιώκει να βάλει ένα τέλος στην ισπανική παράδοση αιώνων. Σε αυτό το βήμα είχαν προχωρήσει ήδη από το 1991 τα Κανάρια Νησιά. Ακολούθησε η Καταλονία το 2012. Ωστόσο η διάταξη αυτή ακυρώθηκε τον Οκτώβριο του 2016 από το Συνταγματικό Δικαστήριο ως αντισυνταγματική.

Πάνω από 20 οργανώσεις προστασίας των ζώων στηρίξουν εν τω μεταξύ τις απαγορεύσεις στις Βαλεαρίδες. Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Anima Naturalis έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή» και τόνισε ότι οι Βαλεαρίδες Νήσοι έβαλαν τα θεμέλια «προκειμένου να καταστήσουν τον ηθικό σεβασμό των ζώων χαρακτηριστικό στοιχείο της ταυτότητάς τους».

Καρόλα Φρέντσεν / Άρης Καλτιριμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου