Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Απώλειες για Μέρκελ, θρίαμβος ακροδεξιών

Έκλεισαν τα εκλογικά κέντρα στις 299 περιφέρειες της χώρας. Ανακοινώθηκαν τα exit polls αμέσως μετά τις 7 το απόγευμα.
Νίκη με 32,5% για το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ, τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), έδειξαν τα exit poll των γερμανικών εκλογών, έχοντας διαφορά 12,5% από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), που φαίνεται να συγκεντρώνουν 20%.

Όσο για το ακροδεξιό κόμμα, την Εναλλακτική για τη Γερμανία, όχι μόνο κατάφερε να μπει στο Κοινοβούλιο, αλλά και να συγκεντρώσει ποσοστό της τάξεως του 13,5%, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα έδειξε η πρόγνωση εκλογικού αποτελέσματος, που μετέδωσε πριν από λίγο το πρώτο κανάλι της Γερμανικής Δημόσιας Τηλεόρασης ARD.

Οι Φιλελεύθεροι (FDP) φαίνεται να συγκεντρώνουν ποσοστό της τάξεως του 10,5%, οι Πράσινοι 9,5% και η Αριστερά 9%.

Μέρκελ: Ελπίζαμε σε καλύτερο αποτέλεσμα

Το Χριστιανοδημοκρατικό μπλοκ της Άγκελα Μέρκελ αναδεικνύεται καθαρά πρώτη δύναμη στις γερμανικές εκλογές, σύμφωνα με τα exit polls.

Ωστόσο, στις φετινές γερμανικές εκλογές, η Μέρκελ εμφανίστηκε αποδυναμωμένη. Έχασε σχεδόν εννέα μονάδες σε σχέση με τις κάλπες του 2013, όταν είχε αναδειχτεί πρώτη δύναμη με 41,5%.

Οι πρώτες δηλώσεις της Μέρκελ

Στις πρώτες δηλώσεις της, μετά τα exit polls για τις γερμανικές εκλογές, η Άγκελα Μέρκελ, αναφέρθηκε στις απώλειες και εξέφρασε τον προβληματισμό της για την είσοδο του ακροδεξιού AfD στη Βουλή.

«Δεν χρειάζεται να πει κανείς πολλά. Ελπίζαμε σε καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά δεν επιτρέπεται να ξεχνάμε ότι είχαμε μια δύσκολη περίοδο την προηγούμενη τετραετία. Έχουμε παραμείνει το ισχυρότερο κόμμα. Έχουμε την εντολή να σχηματίσουμε κυβέρνηση και χωρίς εμάς δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση», είπε η Μέρκελ.

Και συνέχισε: «Για αυτό θέλω κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω τους ψηφοφόρους που μας εμπιστεύθηκαν, όλους τους βοηθούς και την Νεολαία του κόμματος. Συνεργαστήκαμε πολύ καλά.

Θέλω να προσθέσω ότι μετά από 12 χρόνια διακυβέρνησης, είναι επιτυχία ότι παραμένουμε πρώτη δύναμη. Το πρόβλημα είναι ότι το Afd μπαίνει στη Βουλή. Θα πρέπει να γίνει μια βαθιά ανάλυση, για να ξανακερδίσουμε τους ψηφοφόρους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου