Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Ποιες τροφές μας κιτρινίζουν τα δόντια



Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα ωραίο χαμόγελο με λευκά δόντια; Κανείς! Για να το αποκτήσεις όμως χρειάζεται να φροντίζεις σωστά τα δόντια σου και να περιορίσεις τις τροφές που τα κιτρινίζουν.
Δεν υπάρχει ποιο ωραίο πράγμα για έναν άντρα από μια γυναίκα να χαμογελάει. Και ειδικά όταν το χαμόγελο συνοδεύεται και από λευκά αστραφτερά δόντια, τότε η γοητεία της είναι ακαταμάχητη.

Πώς γίνεται όμως να το καταφέρεις αυτό χωρίς να υποβληθείς σε δαπανηρή διαδικασία λεύκανσης δοντιών;

Σίγουρα το πιο σημαντικό πράγμα είναι να φροντίζεις σωστά τα δόντια σου, να τα βουρτσίζεις καθημερινά και όχι όποτε το θυμάσαι, να κάνεις νήμα και φυσικά να επισκέπτεσαι συχνά τον οδοντίατρο σου.

Καλό είναι να γνωρίζεις πως μία από τις πολλές αιτίες κιτρινίσματος των δοντιών είναι ο καπνός, οπότε αν είσαι καπνίστρια θα πρέπει να το μειώσεις.

Σημαντικό ρόλο, επίσης, παίζει και η διατροφή σου. Υπάρχουν μάλιστα κάποιες τροφές που περιέχουν όξινες και χρωματικές ουσίες, οι οποίες επικάθονται στην επιφάνεια των δοντιών. Γι΄ αυτό κι εσύ βλέπεις ένα κιτρίνισμα στα δόντια σου...

Γενικά, η διαδικασία κιτρινίσματος των δοντιών είναι αργή, αλλά σταθερή. Τα οξέα στις τροφές που τρώμε επιτίθενται στο σμάλτο και εκθέτουν την οδοντίνη, που είναι το εσωτερικό στρώμα του δοντιού.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι τείνουν να έχουν πιο κιτρινισμένα δόντια από ό,τι οι νεότεροι λόγω της ηλικίας τους. Ωστόσο το κιτρίνισμα των δοντιών μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα αν κάνεις ανθυγιεινή διατροφή.

Ανακάλυψε λοιπόν μερικές τροφές που αποτελούν τους χειρότερους εχθρούς του λαμπερού σου χαμόγελου.

1. Καφές και τσάι

Πώς θα ήταν το πρωινό σου χωρίς μια κούπα καφέ ή ένα υγιεινό φλιτζάνι τσάι; Θα πρέπει να σου πούμε ότι συχνά τα δύο αυτά ροφήματα προκαλούν τη μεγαλύτερη ζημιά στα δόντια σου.

Ο λόγος είναι απλός: τείνουμε να πίνουμε καφέ και τσάι σε όλη μας τη ζωή και οι ουσίες αυτές διαπερνούν ευκολότερα το σμάλτο.

Ωστόσο δεν χρειάζεται να τα αφαιρέσεις εντελώς από τη διατροφή σου, απλώς να τα πίνεις με μέτρο. Δοκίμασε να βάλεις στο τσάι ή στον καφέ σου λίγο ζωικό γάλα ή γάλα σόγιας. Έτσι θα βλάψεις πολύ λιγότερο τα δόντια σου.


2.Αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά τύπου κόλα είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς της υγείας των δοντιών σου. Τα φωσφορικά τους οξέα όχι μόνο κιτρινίζουν τα δόντια σου, αλλά και διαβρώνουν το σμάλτο, για να μην αναφέρουμε τις γλυκαντικές ουσίες που προκαλούν τερηδόνα.

3. Κόκκινο κρασί

Πρόκειται για έναν ακόμα κλασικό εχθρό του σμάλτου των δοντιών σου. Όταν πίνεις ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, πιθανώς βλέπεις ότι χρωματίζει τα δόντια σου. Τι μπορείς να κάνεις; Όπως πάντα, η καλύτερη μέθοδος είναι να πίνεις κόκκινο κρασί με μέτρο και να θυμάσαι να βουρτσίζεις τα δόντια σου έπειτα.

4. Οι χυμοί με σκούρα χρώματα

Πρόκειται για τους χυμούς από μούρο, φραγκοστάφυλο, κράνμπερι και παντζάρι. Κάνουν καλό στην υγεία μας, όμως κιτρινίζουν τα δόντια. Όλα τα φρούτα με σκούρο χρώμα, ακόμα και τα λαχανικά όπως οι τομάτες, περιέχουν οξέα που εισχωρούν στα δόντια σου και προκαλούν βλάβη. Περιόρισε λοιπόν την κατανάλωσή τους.

5. Σως σόγιας

Αν σου αρέσει να τρως sushi και να βάζεις πολύ σως σόγιας, τότε έχεις θέμα. Το λαμπερό αστραφτερό χαμόγελο θα πάει περίπατο. Το ξέρουμε ότι είναι πολύ γευστική στα λαχανικά, σε σάλτσες και στα ασιατικά πιάτα που αγαπάς, αλλά πρέπει να την περιορίσεις.


6. Παγωτό και γρανίτα

Σου κάνει εντύπωση, αλλά το παγωτό και η γρανίτα που σου αρέσει να τρώς το καλοκαίρι είναι εχθροί του σμάλτου των δοντιών σου. Αυτά τα δροσιστικά προϊόντα φτιάχνονται με πολυάριθμες χημικές ουσίες, γλυκαντικά και οξέα που τους δίνουν τα ελκυστικά τους χρώματα.

Φυσικά, η λύση δεν είναι να καταργήσεις ολοκληρωτικά από το διατροφικό σου πρόγραμμα τις παραπάνω τροφές, αλλά μετά από κάθε κατανάλωση να ξεβγάζεις το στόμα σου με νερό ή ακόμη καλύτερα να πλένεις σχολαστικά τα δόντια σου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου