Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Ψητοί κολιοί με σάλτσα δυόσμου

Υλικά

4 κολιοί, περίπου 350 - 400 γρ. ο καθένας, καθαρισμένοι
10 - 12 πιπεριές κέρατα, ολόκληρες1/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για τα ψάρια
1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη, ελαφρώς κοπανισμένη
2 κουτ. σούπας λευκό ξίδι

Για τη σάλτσα δυόσμου
100 ml ελαιόλαδο
40 ml χυμός λεμονιού (κρατάμε μια λεμονόκουπα)
1 κουτ. σούπας μουστάρδα (προτιμότερο πικάντικη)
1 κουτ. γλυκού μέλι θυμαρίσιο
1 δαφνόφυλλο, σε μικρά κομμάτια
τα φύλλα από 8 - 10 κλαράκια δυόσμο


Διαδικασία

Τρίβουμε τα ψάρια με τη λεμονόκουπα, τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, τα αλατίζουμε και μετά τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα.

Σάλτσα: Χτυπάμε όλα τα υλικά εκτός από το δυόσμο στο μούλτι για 1 λεπτό μέχρι να ψιλοκοπεί πολύ καλά η δάφνη. Σουρώνουμε το λαδολέμονο για να απομακρύνουμε τυχόν κομματάκια.

Κολιοί: Αλείφουμε με λάδι τα ψάρια και τα ψήνουμε στη σχάρα ή στο γκριλ για 5 - 6 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να γίνουν, χωρίς όμως να στεγνώσουν. Εναλλακτικά, τα ψήνουμε στους 180° C για 15 - 17 λεπτά (ή λιγότερο, αν είναι μικρότερα), γυρνώντας τα μία φορά.

Πιπεριές: Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι ή μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει, ρίχνουμε το λάδι (1/4 φλιτζανιού) και το σκόρδο και μετά από λίγα δευτερόλεπτα τις πιπεριές (προσέχουμε, γιατί θα πιτσιλίσει το λάδι - αν το σκεύος δεν τις χωράει, τις τηγανίζουμε σε δύο δόσεις). Τις ροδίζουμε για 1 λεπτό από κάθε πλευρά. Μετριάζουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και ψήνουμε για 5 - 6 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν. Μετά, σβήνουμε με το ξίδι, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 1 - 2 λεπτά. Τις γυρίζουμε, τις αφήνουμε για άλλα 2 λεπτά και τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.

Σερβίρισμα: Ψιλοκόβουμε το δυόσμο, τον ρίχνουμε στο λαδολέμονο και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε τα ψάρια με τις πιπεριές και το λαδολέμονο. Συνοδεύουμε με ντοματοσαλάτα με χοντρό αλάτι, ελιές και κάππαρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου