Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Για επιστράτευση μιλά ο Ερντογάν

Το απόλυτο Βατερλό των τουρκικών δυνάμεων στη Συρία οδηγεί τον Ερντογάν σε αψυχολόγητες ενέργειες και σε κλιμάκωση της ρητορικής του, τόσο που πλέον καλεί τους Τούρκους πολίτες σε ετοιμότητα για γενική επιστράτευση.
Οι επιτελείς του Τουρκικού Στρατού και ο Τούρκος πρόεδρος ανέμεναν ένα «περίπατο» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά την εισβολή στο Αφρίν, όμως οι Κούρδοικαι Σύριοι με την συμβολή των Αμερικανών έχουν καθηλώσει τον Τουρκικό στρατό στα σύνορα.

Έτσι ο Σουλτάνος, καλεί σε ετοιμότητα για επιστράτευσητον Τουρκικό λαό, όπως δήλωσε κατά την ομιλία του στην πόλη Kahramanmara, παραδεχόμενος έτσι την αρνητική πορεία που έχουν οι προσπάθειες του Τουρκικού στρατού στη Συρία.

«Ας είναι όλοι σε ετοιμότητα για επιστράτευση, αν και η ανάγκη δεν είναι άμεση. Βρισκόμαστε λίγο πριν μια νέα ανάσταση. Αφού συσκεφθούμε με τη στρατιωτική ηγεσία και κληθεί ο λαός με φύλλα πορείας, θα σπεύσουμε με πρώτο εμένα» είπε σε υψηλούς τόνους ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή οι δηλώσεις Ερντογάν αλλά και τα δημοσιεύματα σε ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Τουρκίας που καλούσαν τους πολίτες να δουν πού παρουσιάζονται σε περίπτωση επιστράτευσης, είχαν ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει η ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αλλά και πολλές ηλεκτρονικές υπηρεσίες της τουρκικής κυβέρνησης.

Η Τουρκία συμπληρώνει σήμερα 35 ημέρες στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Αφρίν της Συρίας κατά τις οποίες όπως ανέφερε ο Ερντογάν «σκοτώθηκαν 1873 τρομοκράτες».

Όλα αυτά συμβαίνουν που ο «Σουλτάνος» έχει ανοίξει πολλά μέτωπα εκτός συνόρων.

Η προσπάθειά του να αποφύγει την μήνι των Αμερικανών για την συμμαχία του με τον Πούτιν δεν φέρνει τα ποθούμενα αποτελέσματα.

Είναι εξόχως χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην συνάντηση του με τον Τίλλερσον δεν είχε διερμηνείς, διότι θέλησε να συζητήσει off the record ένα θέμα που τον καίει: την έκβαση της υπόθεσης Ζάραμπ και το λαθρεμπόριο χρυσού, στην οποία εμπλέκεται και ο ίδιος.

Μεταφραστής του ήταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, γεγονός πρωτοφανές. Δυστυχώς για αυτόν ο Αμερικανόςυπουργός Εξωτερικών δεν έτεινε ευήκοον ούς.

Μια άλλη φιλόδοξη επιδίωξη του Ερντογάν είναι να γίνει η Τουρκία μεγάλος παίκτης στην αγορά των πετροχημικών.

Όμως κατάφερε να βάλει απέναντι του την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ισραήλ και οσονούπω τις ΗΠΑ.

Η παρεμπόδιση της δραστηριότητας στην κυπριακή ΑΟΖ της ιταλικής κρατικής εταιρίας πετροχημικών ΕΝΙ προκάλεσε την οργή των Βρυξελλών.

Και βέβαια η εκατόμβη θυμάτων στη Συρία δεν βοηθά καθόλου τον Σουλτάνο και στο εσωτερικό μέτωπο.

Έτσι εξηγείται και η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας, καθώς φαίνεται πως ο Ερντογάν προσπαθεί απεγνωσμένα να στείλει το μήνυμα μιας ισχυρής Τουρκίας, που απέχει όμως πολύ απ’ την αλήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου