Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Κτηνοτρόφοι: Ντόπιο αρνάκι τέλος

Για πολύ σημαντικές ελλείψεις εγχώριων αμνοεριφίων στην Ελληνική αγορά, αλλά και για – ελλείψει αυστηρών ελέγχων- «ελληνοποιήσεις» εισαγόμενων ενόψει του Πάσχα προειδοποιούν οι κτηνοτρόφοι.
Σε ό,τι αφορά, δε, τις τιμές των αμνοεριφίων, κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας επισημαίνουν ότι σήμερα η τιμή του παραγωγού στο αρνί για τις σφαγές που αφορούν εξαγωγές προς Ιταλία και Ισπανία, κυμαίνεται στα 4 -4,20 ευρώ το κιλό.
Δεδοµένου ότι οι συγκεκριµένες αγορές ζητούν κατά κύριο λόγο τα «ψιλά» αρνιά (βάρους 4 – 5 κιλών), οι Έλληνες κτηνοτρόφοι λένε ότι προτιµούν να πωλούν την παραγωγή τους σε αυτές, αφού εντός Ελλάδας η ζήτηση είναι ισχνή και σίγουρα δεν αφορά αυτή την κατηγορία (προτιμώνται ζώα 7-12 κιλών), για την οποία μάλιστα οι έμποροι για να τα προμηθεύσουν στην Ελληνική αγορά δεν «δίνουν πάνω από 5 ευρώ».
«Η παραγωγή αμνοεριφίων μειώνεται με γοργό ρυθμό τα τελευταία χρόνια -πτώση 30% το 2016 συγκριτικά με το 2015 και μείωση τουλάχιστον 15% σήμερα, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2017- ενώ αντίστοιχα καθοδική πορεία ακολουθούν δυστυχώς και οι τιμές παραγωγού» εξηγεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων του νομού Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος. Πρόσθεσε δε ότι «φέτος δεν θα κυκλοφορούν ελληνικά αμνοερίφια και οι Έλληνες καταναλωτές ή θα τρώνε ελληνοποιημένα ή κατεψυγμένα ή και αμφιβόλου ποιότητας κρέατα».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου