Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Αναβάλλεται η δίκη των Ελλήνων στρατιωτικών

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο αναβολής της δίκης των δύο στρατιωτικών, που συνελήφθησαν την Πέμπτη επί τουρκικού εδάφους στις Καστανιές Έβρου. Την ίδια ώρα, κορυφώνεται η αγωνία για τους γονείς των δύο στρατιωτικών, οι οποίοι εύχονται «να γυρίσουν πίσω τα παιδιά μας», ενώ Τούρκοι αρθρογράφοι μιλούν για ανταλλαγή με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, οι οποίοι βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΑΝΤ1, οι δικηγόροι των στρατιωτικών αναμένεται να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης κράτησης, ενώ η ελληνική πλευρά θα ζητήσει την αποφυλάκισή τους με ένσταση, η οποία ενδέχεται να εκδικαστεί σήμερα, αλλά υπάρχει διορία να εκδικαστεί και σε μία εβδομάδα. Ωστόσο, αν το δικαστήριο απορρίψει την αίτηση ένστασης, θα οριστεί τακτική δικάσιμος, κάτι που μπορεί να πάρει μέρες ή εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται πως ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και o λοχίας επαγγελματίας οπλίτης Δημήτρης Κούκλατζης κατηγορούνται για «είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή».

Αν και στο επίσημο κατηγορητήριο δεν υπάρχει αναφορά σε κατασκοπεία, τα τουρκικά ΜΜΕ επιμένουν ότι οι δυο Έλληνες κατηγορούνται ως κατάσκοποι! Το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, ωστόσο, έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τις τουρκικές αρχές, ότι το κατηγορητήριο για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς δεν θα αλλάξει επί τα χείρω.

Η υγεία των δύο νέων είναι καλή, υπάρχει επικοινωνία του Πενταγώνου με τους δικηγόρους τους αλλά και με τον πρόξενο της Αδριανούπολης, και από το υπουργείο θέλουν να μην αλλάξει κάτι στο κατηγορητήριο. «Αν χρειαστεί θα υπάρξει και τρίτη επικοινωνία των ΑΓΕΕΘΑ, αλλά το θέμα χειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών» διευκρινίζεται από τη Μεσογείων.

Σύμφωνα με το evros-news, από χθες βρίσκονται στην Αδριανούπολη οι γονείς τους και είχαν συζητήσεις και συνεργασία με την Ελληνίδα Πρόξενο Στεφανία Θεοχαρίδου και τους δυο δικηγόρους που έχουν αναλάβει την υπεράσπισή τους. Έπισης, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ζήτησαν και έλαβαν άδεια από τον εισαγγελέα, προκειμένου να επισκεφτούν τους δύο στρατιωτικούς.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος των Καστανεών, Σταύρος Τζαμαλίδης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «στο χρόνο συνέβαιναν πέντε παρόμοια περιστατικά σε περίπτωση που φούσκωναν τα νερά του ποταμού και υπήρχε κακοκαιρία». 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε ότι η υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά μια ακόμα έκφραση της βούλησης της Τουρκίας για να διατηρήσει και να ενισχύσει την ένταση στις σχέσεις της με την Ελλάδα. «Τα παιδιά πρέπει να γυρίσουν άμεσα πίσω, είναι προφανές ότι με στολή δεν κάνεις κατασκοπεία» επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ. 
Γονείς στρατιωτικών: Να γυρίσουν πίσω τα παιδιά μας

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, οι γονείς των δύο στρατιωτικών δεν θα παραστούν στη δίκη.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο πατέρας του Ανθυπολοχαγού, 'Αγγελου Μητρετώδη μιλώντας στην εφημερίδα "Το Έθνος" το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να γυρίσουν πίσω καλά τα παιδιά.

"Από αυτά που είμαι σε θέση να ξέρω είναι ότι μέχρι λίγες ώρες μετά τη σύλληψή τους τους φέρθηκαν άψογα. Τι έγινε μετά τη μεταγωγή δεν ξέρω… Να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αυτή είναι η αγωνία μου πλέον, γιατί γνωρίζω πως τα δικονομικά θέματα έχουν μια σειρά και δεν μπορούν να επηρεαστούν από παρεμβάσεις", λέει ο πατέρας του Ανθυπολοχαγού που βρίσκεται τον τελευταίο χρόνο στην περιοχή του Έβρου.

Την ίδια ώρα οι γονείς του Δημήτρη Κούκλατζη όπως λένε άνθρωποι που βρίσκονται κοντά τους “δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που έχει συμβεί, προσπαθούν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους. Αυτό που θέλουν είναι τα δυο παιδιά να είναι καλά στην υγεία τους και να επιστρέψουν γρήγορα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου