Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Ο ιδρωμένος άνδρας διεγείρει τη γυναίκα

Χημική ουσία, η ανδροσταδιενόνη, που περιέχεται στην οσμή του ιδρώτα των ανδρών είναι ικανή να αυξάνει επίπεδα ορμόνης στο αίμα γυναικών, η οποία βελτιώνει την ψυχολογική τους διάθεση, αυξάνει τη σεξουαλική τους διέγερση, ψηλώνει την πίεση και επιταχύνει την καρδιακή και αναπνευστική τους συχνότητα.
Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό, ότι διάφορα ζώα (τρωκτικά, πεταλούδες) χρησιμοποιούν χημικές ουσίες, που ονομάζονται φερομόνες για να επηρεάζουν το ορμονικό ισοζύγιο σε ζώα αντίθετου φύλου του είδους τους. Σε μαι ενδιαφέρουσα εξέλιξη, Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να αποδείξουν άμεσα, ότι ανάλογος μηχανισμός υπάρχει και στον άνθρωπο.

Απομόνωσαν την ουσία ανδροσταδιενόνη η οποία είναι βασικό συστατικό του ιδρώτα των ανδρών. Υπάρχει επίσης στο σάλιο και στο σπέρμα. Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει, ότι η οσμή με ανδροσταδιενόνη επηρέαζε τη διάθεση, τη δραστηριοποίηση του εγκεφάλου, τη σεξουαλική και φυσιολογική διέγερση των γυναικών, χωρίς όμως ν' αποδειχθεί ότι προκαλούσαν έκκριση ορμονών.

Οι επιστήμονες, από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, σε πειράματα με 48 φοιτήτριες, εξέτασαν τι συνέβαινε, όταν έπαιρναν εισπνοές από μπουκάλια που περιείχαν ανδροσταδιενόνη. Οι γυναίκες δεν είχαν καμία δερματική επαφή με την ανδροσταδιενόνη. Για 2 ώρες οι εθελόντριες έδιναν 5 δείγματα σάλιου για να μετρηθούν σε αυτά τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόνης.

Σε μια δεύτερη σειρά πειραμάτων έκαναν ακριβώς το ίδιο αλλά οι φοιτήτριες αντί να εισπνέουν από μπουκάλια με ανδροσταδιενόνη, είσπνεαν από μπουκάλια με ουσία από μύκητες που έχει παρόμοια οσμή.
Η σύγκριση των σωματικών και ψυχολογικών αντιδράσεων των γυναικών όπως επίσης και των επιπέδων της κορτιζόνης στο αίμα, έδειξαν σαφή διαφορά:
Οι γυναίκες που εισέπνεαν την ανδροσταδιενόνη, ανέφεραν ότι είχαν καλύτερη ψυχολογική διάθεση, σημαντικά αυξημένη σεξουαλική διέγερση, ψηλότερη πίεση και μεγαλύτερη καρδιακή και αναπνευστική συχνότητα. Παράλληλα τα επίπεδα κορτιζόνης στο αίμα τους αυξάνονταν σε 15 λεπτά μετά από την εισπνοή της ανδροσταδιενόνης και παρέμεναν ψηλά για ακόμη 1 ώρα.

Όταν οι γυναίκες εισέπνεαν τη μυρωδιά ελέγχου, δεν παρουσίαζαν οποιεσδήποτε ανάλογες ψυχολογικές, σωματικές ή ορμονικές αλλαγές.

Σημειώνεται ότι χρησιμοποιήθηκαν για τα πειράματα αυτά μόνο φοιτήτριες, που ήσαν ετεροφυλόφιλες. Υπήρχε η ανησυχία ότι σε ομοφυλόφιλες πιθανόν οι αντιδράσεις να ήταν διαφορετικές.

Το ερώτημα που παραμένει είναι κατά πόσο είναι η κορτιζόνη που εκκρινόταν που προκαλούσε την καλή σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική διάθεση ή το αντίθετο.

Αναφέρεται, ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν οδηγήσουν σε καλύτερες θεραπείες για ασθενείς που χρειάζονται περισσότερη κορτιζόνη. Ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο Addison, δεν έχουν ικανοποιητική παραγωγή κορτιζόνης και έτσι αυτή είναι χαμηλή στο αίμα τους. Οι θεραπείες με κορτιζόνη έχουν παρενέργειες όπως παχυσαρκία, γαστρίτιδα, έλκος στο στομάχι, δερματικά προβλήματα, οστεοπόρωση, αλλαγές της ψυχικής διάθεσης και άλλες.

Σε τέτοιες περιπτώσεις ίσως η χορήγηση ανδροσταδιενόνης, να προκαλούσε την έκκριση κορτιζόνης χωρίς να υπάρχουν οι παρενέργειες. Πρόκειται για μια υποθετική κατάσταση, που θα μπορούσε να διερευνηθεί περισσότερο, υπό το φως των νέων δεδομένων για τη δράση της ανδροσταδιενόνης του ιδρώτα.

Θα προσθέσουμε ότι ο ιδρώτας μπορεί να περιέχει διεγερτικές ουσίες αλλά χρειάζεται προσοχή. Διότι εάν οι συνθήκες υγιεινής του ανδρός δεν είναι οι επιθυμητές, τότε πολύ γρήγορα αναπτύσσονται τοπικά μικρόβια στο δέρμα που δημιουργούν άλλες ουσίες με δυσοσμία. Έτσι φοβούμαστε ότι οι ευεργετικές επιδράσεις της ανδροσταδιενόνης, πιθανόν να εξουδετερώνονται.

Συνοπτικά θα συγκρατήσουμε, ότι αποδεικνύεται άμεσα στον άνθρωπο, ότι μια ειδική ουσία η ανδροσταδιενόνη, του ιδρώτα των ανδρών επηρεάζει το ορμονικό ισοζύγιο, τη σωματική, ψυχολογική και σεξουαλική κατάσταση των γυναικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου