Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Σαν σήμερα, στο κάστρο Μοντσεγκίρ

... Το Κάστρο του Μοντσεγκίρ, κατασκευασμένο το 1206, ήταν στο ύψωμα που δεσπόζει στο χωριό Μονσεγκύρ στην περιοχή των Μέσων Πυρηναίων της νοτιοδυτικής Γαλλίας κοντά στα σύνορα με την Ισπανία.

Αποτέλεσμα εικόνας για καστρο μονσεγκυρ

Το 1204 η εκκλησία των 'καθαρών' κατασκευάζει το κάστρο για να προστατευθεί ο άμαχος
πληθυσμός από τις δολοφονίες των ρωμαιοκαθολικών. (σ.σ. στο κίνημα των καθαρών περιλαμβάνονταν και μονοθειστικές ομάδες, κυρίως προσφύγων από την χώρα μας και την ανατολική μεσόγειο).
Το 1209 καθολικοί και Γάλλοι μοναρχικοί ξεκινούν από κοινού εκστρατεία εναντίον τους. Το Μοντσεγκίρ παρέμενε ελεύθερη περιοχή και χρησίμευε ως καταφύγιό τους.
Το ίδιο έτος υπογράφηκε στο Παρίσι συνθήκη μεταξύ ορισμένων τοπικών αρχόντων και του βασιλέα, η οποία επισήμως έθετε τέρμα στην γενοκτονία κατά των καθαρών, στην πραγματικότητα όμως έθετε τους τοπικούς άρχοντες υπό την κυριαρχία του γαλλικού στέμματος με την υποχρέωση να βοηθήσουν στη δίωξη των καθαρών.

Στο κάστρο ζούσαν 500 ως 600 άτομα. Το 1243 ο υποτελής του Βασιλέα της Γαλλίας και φεουδάρχης της Καρκασσόν Ούγος ντεζ Αρσί και ο λεγάτος του Πάπα Πιέρ Αμιέλ επίσκοπος της Ναρμπόν, πολιορκούν το Μονσεγκύρ. Η πολιορκία αυτή θα διαρκέσει περίπου 11 μήνες και θα έχει τραγική κατάληξη: oι πολιορκημένοι παραδίδονται στις 16 Μαρτίου 1244 και ακολουθεί σφαγή.
Οι επιζώντες 230 χριστιανοί, μη θέλοντας να απαρνηθούν την πίστη τους οδηγούνται στην πυρά.

Read more: https://epistoligr.blogspot.com/2015/03/blog-post_91.html#ixzz59qBkSlU2

Φυσικά, για το γεγονός έγραψαν σχετικό κομμάτι οι Iron Maiden, το 2003. Το ακούμε:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου