Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Δύσκολες εποχές για αυτοκόλλητα

Τον Ιούνιο ξεκινά το Μουντιάλ και εκατομμύρια παιδιά όλων των ηλικιών άρχισαν να συμπληρώνουν τα άλμπουμ της Panini, με τις αυτοκόλλητες φωτογραφίες των υπέρλαμπρων πρωταγωνιστών των ρωσικών γηπέδων. Η συμπλήρωση, ωστόσο, του νέου άλμπουμ της ιταλικής εκδοτικής εταιρείας θα κοστίσει στους βρετανούς συλλέκτες 773,60 στερλίνες (884,14 ευρώ). Θα έχει δηλαδή το διπλάσιο κόστος από το αντίστοιχο με τους ποδοσφαιριστές του Euro 2016, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του μαθηματικού Πολ Χάρπερ. 

Το άλμπουμ περιέχει 32 ομάδες, με ποδοσφαιριστές, προπονητές, στάδια και επίσης παλαιότερους θρύλους του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. Συνολικά 682 αυτοκόλλητα. Η τιμή ενός πακέτου με 5 χαρτάκια στη Βρετανία κοστίζει πλέον 80 πένες (0,91 ευρώ) από 50 πένες που κόστιζε το αντίστοιχο πακέτο με τους πρωταγωνιστές του Euro 2016. Μιλάμε για αύξηση της τάξεως του 60%. Σημειωτέον ότι αν και στο Euro συμμετείχαν μόνο 24 ομάδες, τα αυτοκόλλητα ήταν μόλις 10 λιγότερα.

Ο Χάρπερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, υπολόγισε τον ελάχιστο αριθμό διπλών αυτοκόλλητων που θα μπορούσαν να τύχουν σε κάποιον. Τα μοντέλα που ανέπτυξε έδειξαν ότι ο συλλέκτης θα πρέπει να αγοράσει κατά μέσον όρο 4.832 αυτοκόλλητα - ή 967 πακέτα των πέντε - προκειμένου να συμπληρώσει το άλμπουμ της εδρεύουσας στη Μόντενα της Ιταλίας εκδοτικής εταιρείας.
Παρέμβαση

Ο καθηγητής Χάρπερ γνωρίζει, ασφαλώς, ότι οι νέοι ανταλλάσσουν μεταξύ τους τα διπλά αυτοκόλλητα. Ετσι υπολόγισε ότι αν συνεργαστούν 10 φίλοι, το μέσο κόστος θα μειωθεί στις 247 στερλίνες (282,25 ευρώ) για τον καθένα. «Και πάλι είναι πολλά τα λεφτά. Στο Μουντιάλ της Ισπανίας το 1982, που συμπλήρωνα κι εγώ το άλμπουμ, το κόστος ήταν πολύ χαμηλότερο» δήλωσε στο BBC. 

Το ευτύχημα είναι ότι η Panini αντέδρασε πάραυτα: «Οι ακαδημαϊκοί νομίζουν ότι οι συλλέκτες βρίσκονται απομονωμένοι σε γυάλα. Οτι δεν κάνουν ανταλλαγές, ότι δεν έχουν πρόσβαση στο Internet. Αν δυσκολεύεστε να συμπληρώσετε το άλμπουμ, στείλτε το σε εμάς για να το συμπληρώσουμε»! Προφανώς η υπόσχεση δεν ισχύει μόνο για τους βρετανούς συλλέκτες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου