Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Πώς να αξιοποιήσετε το μπαγιάτικο ψωμί


Μετά το ξέφρενο φαγοπότι των ημερών του Πάσχα, είμαι σίγουρη ότι πέρα από άφθονο αρνί –που έχεις ήδη αρχίσει να καταναλώνεις με κάθε δυνατό τρόπο- έχει περισσέψει και μπόλικο ψωμάκι. Βέβαια, ακόμα κι αν δεν έχει μείνει τίποτα από το Πασχαλινό σου τραπέζι, οι παρακάτω ιδέες θα σου φανούν πολύ χρήσιμες για να αξιοποιήσεις το ψωμί που συνοδεύει κάθε γεύμα μιας κλασικής ελληνικής οικογένειας.

Φτιάξε παξιμάδια

Εύκολα και γρήγορα θα έχεις τα τέλεια παξιμάδια για να φας είτε το πρωί με μέλι είτε το βράδυ με το γιαούρτι σου. Κόψε το ψωμί σε φέτες και άπλωσέ τες σε ένα ταψί που θα τοποθετήσεις στο φούρνο για 40 λεπτά στους 60 βαθμούς. Για μια έξτρα γευστική νότα, πασπάλισε τα παξιμάδια με λίγο λάδι, ρίγανη και μυρωδικά.

Κρουτόν

Με παρόμοιο τρόπο μπορείς να ψιλοκόψεις το ψωμί σε κυβάκια, ψήνοντάς τα για 10 λεπτά στους 180 βαθμούς. Έτσι, θα έχεις μέσα σε πολύ λίγο χρόνο το τέλειο συνοδευτικό για τις σαλάτες στο γραφείο και τις ζεστές σου σούπες.

Ψίχουλα για πανάρισμα

Γιατί να πετάξεις το ψωμί που έχει περισσέψει όταν μπορείς να το θρυμματίσεις και να το χρησιμοποιήσεις στο σνίτσελ που σκέφτεσαι να φτιάξεις; Αφαίρεσε από το ψωμί την κόρα, κόψε το σε φέτες και χτύπησε το στο μίξερ μέχρι να γίνει τρίμμα.

Λαχταριστό σουφλέ

Θα χρειαστείς το ψωμί που έχει μείνει και ελάχιστα υλικά για να καταπλήξεις την παρέα σου. Άλειψε σε ένα μεγάλο ταψί λίγο βούτυρο και μετά τοποθέτησε το 1/3 από το ψωμί στη βάση του. Στη συνέχεια ανακάτεψε σε ένα μπολ ένα κιλό κίτρινα τυριά της αρεσκείας σου μαζί με 10 φέτες ζαμπόν. Χώρισε το μείγμα σε τρία μέρη και ρίξε το ένα από αυτά πάνω στην πρώτη στρώση που έχει το ταψί σου. Επανάλαβε την ίδια διαδικασία με τις στρώσεις από το ψωμί και τα τυριά. Στο τέλος, περίχυσε το φαγητό με ένα μείγμα από 5 χτυπημένα αυγά και ένα λίτρο γάλα. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα στους 180 βαθμούς.

Αυγοφέτες για πρωινό

Υπάρχει πιο νόστιμο πρωινό για μικρούς και μεγάλους; Κόψε το ψωμί σε φέτες και βούτηξέ τες σε ένα μείγμα από αυγά και γάλα. Στη συνέχεια, τηγάνισε τες και αφού κρυώσουν.. καλή απόλαυση! Ο αριθμός των αυγών και το γάλα εξαρτάται από την ποσότητα που θέλεις να κάνεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου