Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Η Huawei σχεδιάζει λειτουργικό σύστημα εναλλακτικό του Android


Είναι γνωστό ότι η Huawei επιθυμεί διακαώς να διεισδύσει στην αμερικανική αγορά, κάτι το οποίο ωστόσο δεν έχει γίνει λόγω των περιορισμών που τίθενται από την πλευρά των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ.
Προφανώς αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει μόνο η Huawei. Πρόκειται για πρακτικές που αντιμετωπίζουν όλες σχεδόν οι κινεζικές εταιρείες, ειδικά αυτές που φαίνεται να έχουν στο παρασκήνιο οποιαδήποτε σχέση με την κινεζική κυβέρνηση και θεωρείται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν σαν μέσο κατασκοπείας. Τίθεται δηλαδή από τους Αμερικανούς ζήτημα «εθνικής ασφάλειας».

Πρόσφατο παράδειγμα η περίπτωση της ZTE η οποία τέθηκε στη «μαύρη λίστα» για παράβαση αμερικανικών κανονισμών. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να τεθεί υπό έλεγχο ακόμη και η άδεια χρήσης του λειτουργικού συστήματος Android (προϊόν της αμερικανικής Google). Η ίδια η Huawei αντιμετωπίζει νέα προβλήματα, καθώς το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης φέρεται να ξεκίνησε έρευνα για παραβίαση των περιορισμών που έχουν τεθεί στις εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν.

Όλα τα παραπάνω μεταφράζονται στην πιθανότητα να τεθούν περιορισμοί στην χρήση «αμερικανικού» hardware και λογισμικού από τις κινεζικές εταιρείες, όπως τα chipsets της Qualcomm ή πλατφόρμα του Android. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει η κινεζική εφημερίδα South China Morning Post, η Huawei έχει ήδη ετοιμάσει εναλλακτικό σχέδιο το οποίο δεν είναι άλλο από τη δημιουργία του δικού της λειτουργικού συστήματος.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η Huawei εργάζεται στο εναλλακτικό λειτουργικό σύστημα ήδη από το 2012, όταν για πρώτη φορά είχαν τεθεί περιορισμοί στις εξαγωγές της ZTE λόγω πώλησης συσκευών και τηλεπικοινωνιακού υλικού σε Ιράν και Βόρεια Κορέα. Μάλιστα, αναφέρεται ότι το υπό ανάπτυξη λειτουργικό έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από smartphones, ταμπλέτες και υπολογιστές.

Ο λόγος που το εν λόγω OS δεν έχει κάνει ακόμα δημόσια την εμφάνισή του είναι ότι δεν είναι τόσο «ικανό» όσο το Android της Google και επιπλέον δεν υπάρχουν – προφανώς – εφαρμογές τρίτων μερών διαθέσιμες για αυτό. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι ανάλογες προσπάθειες άλλων κατασκευαστών δεν είχαν ευτυχή κατάληξη με πιο ηχηρές τις περιπτώσεις της Microsoft με τα Windows Phone, της BlackBerry ή ακόμη και της Samsung με το φιλόδοξο Tizen.

Βέβαια, δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η Huawei φέρεται να ετοιμάζει δικό της λειτουργικό σαν έσχατη λύση ανάγκης χωρίς αυτή να είναι η πρώτη της επιλογή. Θα πρέπει τέλος να υπενθυμίσουμε πέρα από τις έρευνες που διεξάγει η ίδια η αμερικανική κυβέρνηση, τον περασμένο Ιανουάριο κατέρρευσε και η συμφωνία που είχε η Huawei με την AT&T για την πώληση συσκευών μέσω του δικτύου της στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, έξι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ συνιστούν στους καταναλωτές να αποφεύγουν την αγορά συσκευών της Huawei καθώς υπάρχει ο κίνδυνος «υποκλοπής προσωπικών δεδομένων και κατασκοπείας υπέρ της Κίνας» ενώ επισημαίνεται το ενδεχόμενο απόκτησης «κυρίαρχης θέσης στις υποδομές επικοινωνιών της χώρας». Παρόλα αυτά η Huawei παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της να προσφέρει καταναλωτικά προϊόντα στην αμερικανική αγορά, σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής του τμήματος καταναλωτικών προϊόντων Richard Yu…
 
pestaola.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου