Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

5 ενδείξεις ότι μπορεί να έχετε σκωληκοειδίτιδα



Η σκωληκοειδίτιδα, η ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης όπως ονομάζεται ιατρικά, δεν είναι κάτι που συμβαίνει κάθε μέρα. Συμβαίνει όμως σε αρκετούς ανθρώπους – περίπου στο 5% του παγκόσμιου πληθυσμού χρειάζεται να κάνει επέμβαση για αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης. Η επέμβαση θεωρείται ρουτίνας για τους χειρουργούς, αν όμως η διάγνωση καθυστερήσει τότε η κατάσταση μπορεί να γίνει πιο δύσκολη. "Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή” εξηγεί η οικογενειακή γιατρός Jennifer Caudle, D.O.

Να επισημάνουμε, ωστόσο, πως δεν είναι όλες οι φλεγμονές της σκωληκοειδίτιδας επικίνδυνες ούτε χρειάζονται όλες χειρουργείο, όσο όμως καθυστερεί η διάγνωση τόσο κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε επιπλοκές. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα παρακάτω συμπτώματα και να ενημερώσουμε αμέσως το γιατρό μας αν υποψιαστούμε φλεγμονή στη σκωληκοειδίτιδα. ,
 
Σύμπτωμα Νο 1: Οξύς πόνος στην κοιλιά

Συνήθως η σκωληκοειδίτιδα προκαλεί έντονο πόνο που εκτείνεται από τον αφαλό προς το κάτω δεξιά τμήμα της κοιλιάς. Παρότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα πάθετε ρήξη της σκωληκοειδίτιδας, θα ήταν καλό να κάνετε ένα υπερηχογράφημα για έλεγχο. Ορισμένοι ασθενείς με σκωληκοειδίτιδα περιγράφουν μια διαφορετική μορφή δυσφορίας: Αν πονάτε όταν βήχετε, περπατάτε ή πέφτει το αυτοκίνητο σε λακκούβα, τότε μπορεί να υπάρχει φλεγμονή σε όλη σας την κοιλιακή χώρα. Η σκωληκοειδίτιδά σας μπορεί να κινδυνεύει άμεσα με ρήξη ή μπορεί να έχει ήδη διαρραγεί.
 
 Σύμπτωμα Νο 2: Αίσθηση ναυτίας, εμετός και απώλεια όρεξης

Μπορεί απλά να περνάτε μια γαστρεντερίτιδα, ενώ δεν έχουν όλοι οι ασθενείς με σκωληκοειδίτιδα τα παραπάνω συμπτώματα. Αν όμως νιώθετε πραγματικά άσχημα το στομάχι σας και πονάτε έντονα, πηγαίνετε στα επείγοντα. Η φλεγμονή της σκωληκοειδίτιδας μερικές φορές επηρεάζει άλλα σημεία του πεπτικού σωλήνα και το νευρικό σύστημα και προκαλεί ναυτία και εμετούς. 
 
Σύμπτωμα Νο 3: Συχνοουρία

Σε κάποιους ανθρώπους, η σκωληκοειδής απόφυση βρίσκεται χαμηλά στη λεκάνη και έτσι είναι πιο κοντά στην ουροδόχο κύστη. Στην περίπτωση αυτή, όταν φλεγμαίνεται η σκωληκοειδίτιδα, συμβαίνει το ίδιο και στην κύστη και ερεθίζεται, εξηγεί ο Cedrek McFadden, M.D., χειρουργός και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Greenville του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να έχετε συχνοουρία και μάλιστα επώδυνη. Φυσικά, αυτό θα μπορούσε να οφείλεται και σε ουρολοίμωξη, αν όμως συνδυάζεται με κάποιο από τα άλλα συμπτώματα αυτής της λίστας καλό θα ήταν να ελέγξετε τη σκωληκοειδίτιδά σας. 
 
Σύμπτωμα Νο 4: Πυρετός με ρίγος

Ο πυρετός που συνοδεύεται από ρίγος σημαίνει πως υπάρχει φλεγμονή κάπου στο σώμα σας. Εάν η φλεγμονή βρίσκεται στη σκωληκοειδίτιδα, ο οργανισμός αντιδρά απελευθερώνοντας αρκετά χημικά ώστε να "μπει στο παιχνίδι” η άμυνα του οργανισμού, τα λευκά αιμοσφαίρια, η δράση των οποίων εκδηλώνεται με εντοπισμένο πόνο και με συμπτώματα σε όλο το σώμα, όπως πυρετό και ρίγη. Εάν ο πυρετός με ρίγη συνοδεύεται από πόνο στην κοιλιά συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Σύμπτωμα Νο 5: Σύγχυση

Εάν νιώθετε σύγχυση ή αποπροσανατολισμό, αυτό μπορεί να σημαίνει πως η λοίμωξη επιδεινώνεται και μπορεί να έχει μπει στο κυκλοφορικό σας (προκαλώντας σήψη), μια κατάσταση που μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη. Η σύγχυση και η έλλειψη επαφής με το περιβάλλον είναι γενικότερα δύο συμπτώματα που απαιτούν άμεση μεταφορά στο νοσοκομείο, καθώς μπορεί να οφείλονται σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως γενικευμένη λοίμωξη ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου