Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Οι ξηροί καρποί ενισχύουν την ανδρική γονιμότητα


Η κατανάλωση ξηρών καρπών ενισχύει την ποσότητα και την υγεία του σπέρματος στους νέους άνδρες, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο τμήμα Διατροφολογίας του Πανεπιστήμιου Rovira i Virgil στην πόλη Reus της Καταλονίας. Οι επιστήμονες θέλησαν να μάθουν τι είναι αυτό που θα μπορούσε να βοηθήσει το αναδυόμενο πρόβλημα της ανδρικής στειρότητας, που γίνεται ολοένα και συχνότερο εξαιτίας του στρες, της μόλυνσης και του καπνίσματος.

Τα ευρήματα στηρίζουν τον ωφέλιμο ρόλο της χρόνιας κατανάλωσης ξηρών καρπών στην ποιότητα του σπέρματος, αλλά τόνισαν ότι οι συμμετέχοντες της έρευνας ήταν όλοι υγιείς, γόνιμοι άνδρες. Τα ίδια οφέλη δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί για άντρες με προβλήματα γονιμότητας.

Για την έρευνα, οι επιστήμονες αναζήτησαν 119 άνδρες 18-35 ετών, που ύστερα διαχώρισαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα κατανάλωσε 60 γραμμάρια αμυγδάλων, καρυδιών και φουντουκιών καθημερινά, ενώ η δεύτερη ομάδα δεν κατανάλωσε καθόλου ξηρούς καρπούς.

Μετά από 14 εβδομάδες, η πρώτη ομάδα παρουσίασε σημαντικές βελτιώσεις στην ποσότητα, ζωτικότητα, κινητικότητα και μορφολογία του σπέρματος – όλα αυτά σχετίζονται με την ανδρική γονιμότητα. Επιπλέον, τα υποκείμενα της ομάδας των ξηρών καρπών επέδειξαν μια σημαντική μείωση στα επίπεδα του κατακερματισμένου DNA του σπέρματος, μια παράμετρος που συσχετίζεται στενά με την ανδρική στειρότητα.

Τα αποτελέσματα συμφωνούσαν με την σπερματική βελτίωση που έτσι κι αλλιώς είχε παρατηρηθεί σε άλλες έρευνες και σχετιζόταν με μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3, αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνες C και Ε, σελήνιο, ψευδάργυρο και φολικό οξύ. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι στα περισσότερα από αυτά τα θρεπτικά στοιχεία.

Τα ερευνητικά αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε συνάντηση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στη Βαρκελώνη. Μήπως λοιπόν αυτό σημαίνει ότι οι άνδρες που θέλουν να κάνουν παιδιά, είναι καλύτερο να προσθέσουν ξηρούς καρπούς στη δίαιτά τους; 
 
Ο Albert Salas-Huetos, κύριος ερευνητής της μελέτης από ίδιο Πανεπιστήμιο δηλώνει ότι δεν είναι απόλυτα σίγουρο, ωστόσο, όλο και περισσότερες έρευνες συσσωρεύονται στη βιβλιογραφία που υποδεικνύουν ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η προσθήκη Μεσογειακών στοιχείων διατροφής, στα οποία ανήκουν βεβαίως και οι ξηροί καρποί μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του σπέρματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου