Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Συμβουλές για αποτοξίνωση από τα social media

 

Εδώ και καιρό σκέφτεσαι πως χρειάζεσαι ένα διάλειμμα, μόνο που δεν αφορά σε κάποια σχέση σου με υπαρκτό πρόσωπο, αλλά την πάρα-πολύ-σοβαρή σχέση που έχεις με τα social media.

 Το καλοκαίρι και οι πολυπόθητες διακοπές μοιάζουν ιδανική συγκυρία για να πατήσεις παύση, γι'αυτό και σου παραθέτουμε ένα πρακτικό οδηγό "αποδέσμευσης" (και αναπόφευκτου mindfulness) από τη social media ρουτίνα σου. 

- Υπάρχουν πολλές πιθανότητες η δουλειά σου να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα social media. Υπάρχουν, όμως, και μικρά tricks που θα σε βοηθήσουν να εξισορροπήσεις την κατάσταση. Για παράδειγμα, βάλε το κινητό σου σε airplane mode όταν ταξιδεύεις, επιστρέφεις σπίτι ή πηγαίνεις γυμναστήριο. 

- Απενεργοποίησε τις pop up ειδοποιήσεις. Με λιγότερα notifications έχεις και λιγότερες πιθανότητες να ασχοληθείς με το κινητό σου. 

- Σκοπεύεις να "χαθείς" από το "σοσιαλμιντιακό” κόσμο; Ενημέρωσε εκείνους που θεωρείς ότι θα σε αναζητήσουν ή θα ανησυχήσουν πως μπορούν να σε καλέσουν στο κινητό τηλέφωνο σου. Αν δεν έχουν τον προσωπικό αριθμό σου, τότε μάλλον δεν ανήκουν στον προσωπικό κύκλο σου. Πάμε παρακάτω.

- Κάνε log out από τα apps των social media που χρησιμοποιείς, αφού βεβαιωθείς πως έχεις αποθηκεύσει τα passwords. 

Οργάνωσε όλες τις εφαρμογές των social media σε ένα φάκελο και έπειτα απομάκρυνέ τον από την πρώτη "σελίδα” του κινητού σου, για να μην έχεις άμεση επαφή. 

- Θέσε μικρούς, εφικτούς στόχους. Για παράδειγμα, αποφάσισε πως μία Κυριακή δεν θα ασχοληθείς καθόλου με τα social media ή θέσε ένα όριο πως μόλις επιστρέψεις από το γραφείο δεν θα ξανά ασχοληθείς με το κινητό τηλέφωνο σου. Όλα, φυσικά, θα γίνουν ευκολότερα αν έχεις εναλλακτικές – διάβασε ένα βιβλίο, πήγαινε για περπάτημα, γράψε, άκου μουσική, επισκέψου τους γονείς σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου