Σάββατο, 11 Αυγούστου 2018

Η 4η Σεπτεμβρίου κρίνει πολλά για την Αμερική

Του Φρίξου Παλαιολόγου

Έχουμε ημερομηνία πλέον.
Την ημερομηνία αφετηρίας για τη χαρτογράφηση του μέλλοντος της σημερινής Αμερικής, και συνολικά του πλανήτη.
Στις 4 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει στη Γερουσία η διαδικασία ακρόασης του Μπρετ Κάβανο, του δικαστή που προτείνει ο Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση του αποχωρούντα Άντονι Κένεντι, στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Η επιλογή Κάβανο προκάλεσε από την πρώτη στιγμή θύελλα αντιδράσεων στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, καθώς θεωρείται εξαιρετικά συντηρητικός, και ο διορισμός του στο Ανώτατο Δικαστήριο θα ανατρέψει τις ευαίσθητες ισορροπίες, οι οποίες διατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια, ανάμεσα σε προοδευτικούς και συντηρητικούς.

Στα αμερικανικά ΜΜΕ υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τη στροφή προς τη συντήρηση, που θα συνεπάγεται για το Ανώτατο Δικαστήριο η επιλογή Κάβανο, ενώ στα social media βρίσκεται σε εξελιξη σχετική καμπάνια εναντίον του, και το Δημοκρατικό Κόμμα επιχειρεί να εκφράσει πολιτικά την παραπάνω κοινωνική τάση.

Στις 4 Σεπτεμβρίου, ο Μπρετ Κάβανο θα παρουσιαστεί ενώπιον της αρμόδιας Επτροπής της Γερουσίας, και θα ξεκινήσει η μακρά διαδικασία της ακρόασης του, με Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς να ακονίζουν ήδη τα μαχαίρια τους.

Ο διορισμός του Μπρετ Κάβανο θα απαιτήσει 50 ψήφους στη Γερουσία, με τους Ρεπουμπλικανούς να διατηρούν οριακό προβάδισμα 51-49.