Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Trump: Αν είσαι με το Ιράν, δεν είσαι μαζί μας

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ, δήλωσε μέσω twitter ότι οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν ήταν «οι πιο σκληρές κυρώσεις που επιβλήθηκαν ποτέ και τον Νοέμβριο θα πάνε σε άλλο επίπεδο».
Παράλληλα προειδοποίησε ότι «όποιος συνεργάζεται με το Ιράν δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ».
Σημειώνεται ότι από σήμερα, στις 07.01 π.μ. ώρα Ελλάδος, έχουν τεθεί σε ισχύ οι νέες οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η απόσυρση των ΗΠΑ από την ιστορική πολυμερή συμφωνία για τα πυρηνικά, που υπεγράφη το 2015, και η μονομερής επαναφορά των κυρώσεων πυροδοτούν έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και για επιπτώσεις στις αγορές πρώτων υλών και ευρύτερα στην παγκόσμια οικονομία. 

Με το πρώτο πακέτο κυρώσεων μπαίνουν στο στόχαστρο χρηματοοικονομικές συναλλαγές, εξαγωγές πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών, καθώς και οι αγορές αυτοκινήτου και αεροσκαφών. Ειδικότερα αναμένεται να πληγεί έντονα η αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης μετά τον ενεργειακό τομέα.

Αναμένεται επίσης να διακοπούν συναλλαγές σε ιρανικό χρυσό, η τιμή του οποίου είχε ανέβει καθώς οι Ιρανοί αναζητούσαν καταφύγιο στο μετάλλευμα αυτό λόγω της πτώσης του ιρανικού ριάλ, του εθνικού τους νομίσματος δηλαδή. Τέλος, το σετ των κυρώσεων θα ανακόψει την πρόσβαση της Τεχεράνης σε αμερικανικά δολάρια, τη δυνατότητά της να διατηρεί τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό ή να κάνει μεγάλες συναλλαγές σε ριάλ.

Ωστόσο το πιο ισχυρό βέλος στη φαρέτρα της Ουάσινγκτον αναμένεται να βγει τον ερχόμενο Νοέμβριο, οπότε και θα τεθούν σε ισχύ κυρώσεις στο ιρανικό πετρέλαιο. Αυτό θα μπορούσε να μηδενίσει τις ιρανικές εξαγωγές αργού και να πυροδοτήσει ισχυρές νέες αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, εκτοξεύοντας τις τιμές.

Ωστόσο, από την πλευρά της η Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι τίθεται σε ισχύ νομοθεσία για την προστασία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που έχουν παρουσία στο Ιράν. «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τους ευρωπαϊκούς οικονομικούς παράγοντες που εμπλέκονται σε νόμιμες δοσοληψίες με το Ιράν, σύμφωνα με το δίκαιο της Ε.Ε. και το ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, καθώς και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ο λεγόμενος νόμος «μπλοκαρίσματος» είχε εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση το 1996, προκειμένου να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Κούβας, της Λιβύης και του Ιράν, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Η επικαιροποίησή του εγκρίθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών στις 16 Ιουλίου.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις- ειδικά οι πετρελαϊκές- ήταν οι πρώτες, που επέστρεψαν σε ιρανικό έδαφος το 2015 με συμμετοχή σε project πολλών δισεκατομμυρίων και υψηλές προσδοκίες, Τώρα οι περισσότερες επανέξετάζουν την έκθεσή τους στην Ισλαμική Δημοκρατία και δεν αποκλείεται να επιδιώξουν πώληση των μεριδίων τους. 


Από την πλευρά της, η Τεχεράνη θα συνεχίσει να τηρεί την πολυμερή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμά της, όπως διαβεβαίωσε ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, σήμερα, Τρίτη- ημέρα επαναφοράς των αμερικανικών κυρώσεων σε ισχύ. 

«Παρά τις κυρώσεις, θα αποδείξουμε ότι τηρούμε τον λόγο μας και τιμούμε τις διεθνείς συμφωνίες» υπογράμμισε ο Ροχανί σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB. 

Ο πρόεδρος του Ιράν χαρακτήρισε τις αμερικανικές κυρώσεις ως «ψυχολογικό πόλεμο», που αποβλέπει στο να σπείρει «διχόνοια μεταξύ των Ιρανών». Ο Χασάν Ροχανί κατήγγειλε την Ουάσιγκτον ότι με την κίνησή της αυτή «έστρεψε την πλάτη στη διπλωματία».

«Θέλουν να εξαπολύσουν έναν ψυχολογικό πόλεμο κατά του Ιρανικού έθνους. Διαπραγματεύσεις με κυρώσεις δεν έχουν λογική. Είμαστε πάντοτε υπέρ της διπλωματίας και του διαλόγου, αλλά ο διάλογος απαιτεί εντιμότητα», τόνισε.

Με φόντο τα παραπάνω, η Τεχεράνη μπορεί να ελπίζει σε, μερική τουλάχιστον, κινεζική στήριξη. Σύμφωνα με το Bloomberg, το Πεκίνο έχει απορρίψει το αμερικανικό αίτημα για να σταματήσει τις αγορές ιρανικού αργού, αν και φέρεται να έχει συμφωνήσει να μην τις αυξήσει σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου