Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Γιατί δεν πρέπει να πετάς ποτέ τις φλούδες από τις μπανάνες



Μας αρέσουν πολύ τα φρούτα, καθώς είναι γευστικά αλλά και υγιεινά σνακ.

Ένα από τα αγαπημένα μας αλλά και από τα «εύκολα» φρούτα να τα καθαρίσεις και να τα φας είναι η μπανάνα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αφαιρέσεις την φλούδα και να την φας ή να την κόψεις σε ροδέλες, να την προσθέσεις στο γιαούρτι, σε smoothies κ.α.

Αν όμως πετάς αμέσως τη φλούδα στα σκουπίδια, ξανασκέψου το.

Από ότι φαίνεται, η φλούδα της μπανάνας έχει πολλές μοναδικές χρήσεις που δεν είχαμε φανταστεί έως τώρα.

Αυτοί είναι οι 6 λόγοι που πρέπει να κρατάς τις φλούδες μπανάνας:

1. Τρώγονται

Κι όμως. Η φλούδα είναι πολύ θρεπτική και μπορεί να μαγειρευτεί. «Περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β6 και Β12, μαγνήσιο και κάλιο. Περιέχει ακόμη φυτικές ίνες και πρωτεΐνες», αναφέρει η διατροφολόγος Laura Flores στο Live Science. Πλύνε τη φλούδα και βράστην για δέκα λεπτά ώστε να μαλακώσει η υφή. Ακόμη μπορείς να αναμείξεις ωμά κομμάτια σε smoothies.

2. Κρατούν το κρέας τρυφερό

Την επόμενη φορά που θα ψήσεις στήθος κοτόπουλου, βάλε μια φλούδα μπανάνας στο σκεύος πριν βάλεις το κρέας από πάνω. Η φλούδα δεν θα στεγνώσει το κοτόπουλο, αντίθετα θα το κρατήσει τρυφερό.

3. Γυαλίζουν τα παπούτσια σου

Τα μεταλλικά στοιχεία είναι το κλειδί για το γυάλισμα των παπουτσιών. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι φλούδες αποτελούν ένα φθηνό κόλπο καθαρισμού. Βγάλε τις βρωμιές από το παπούτσι σου και στη συνέχεια σκούπισέ το με μια πετσέτα.


4. Θα σε βοηθήσουν στον κήπο

Φύτεψε μερικά κομμάτια φλούδας με τα φυτά σου, καθώς θα τους δώσουν θρεπτικά συστατικά. Επίσης, θα κάνουν τις ψείρες να μην πειράξουν τα φυτά σου.

5. Θα καθαρίσουν τα φυτά σου

Τα φυτά εσωτερικού χώρου πολλές φορές σκονίζονται, όπως κάθε διακοσμητικό. Τρίβοντας το εσωτερικό της φλούδας στα φύλλα θα απομακρύνει την σκόνη και θα κάνει τα φυτά να μοιάζουν πιο υγιή. Αντίθετα με το νερό, η φλούδα καθαρίζει την σκονισμένη επιφάνεια και δεν μεταφέρει απλά την σκόνη.

6. Καταπραΰνoυν τον πόνο

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Medical Association of Thailand βρήκε ότι το εκχύλισμα της φλούδας της μπανάνας έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το να βάλεις μια φλούδα πάνω σε δάγκωμα, έγκαυμα ή τσίμπιμα μπορεί να σου προσφέρει ανακούφιση. Αν το τσούξιμο είναι έντονο, αυτό το απλό ιατρικό τρικ μπορεί να σε σώσει.

Από ότι φαίνεται, η φλούδα μπανάνας δεν είναι τόσο άχρηστη όσο νομίζαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου