Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Σημαντικές πληροφορίες για τις Ευρωεκλογές 2019

Οι Ευρωεκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ.
Όσοι Έλληνες έχουν εγγραφεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για να ψηφίσουν
σε μία από τις 27 χώρες της Ε.Ε., ψηφίζουν την προηγούμενη ημέρα, Σάββατο 25 Μαϊου, αλλά τα αποτελέσματα της ψήφου τους μετρώνται ταυτόχρονα με την Ελλάδα.

Η επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου αυτών των ευρωεκλογών, είναι στις 26 Απριλίου.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι πολίτες της Ε.Ε. άνω των 17 ετών, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων και κοινοτήτων της Ελλάδας και δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν. Στο ψηφοδέλτιο μπορούν να συμμετάσχουν από την ηλικία των 25 ετών και άνω. Η ψήφος θεωρείται υποχρεωτική, ωστόσο δεν έχουν επιβληθεί ποτέ κυρώσεις.

Μόνο κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων μπορούν να προτείνουν υποψηφίους. Οι εκλογικές λίστες (ψηφοδέλτια) αναδεικνύουν 21 ευρωβουλευτές, όσους και εκλέγει η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με βάση τον πληθυσμό της.

Σημειώνεται ότι, με το ν.4255/2014, εφαρμόζεται ο θεσμός της ποσόστωσης για την κατάρτιση της πρότασης υποψηφιότητας των συνδυασμών, όπως ισχύει στις βουλευτικές εκλογές.
Συγκεκριμένα, προκειμένου να ανακηρυχθούν οι συνδυασμοί, θα πρέπει ο αριθμός των υποψηφίων από κάθε φύλο να ανέρχεται τουλάχιστον στο 1/3 του συνολικού αριθμού των υποψηφίων τους.

Σταυροί προτίμησης

Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ τεσσάρων (4), κατ’ ανώτατο όριο, υποψηφίων του συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο, δίπλα στο όνομα καθενός από αυτούς, σταυρό προτίμησης.

Ψηφοδέλτιο συνδυασμού με περισσότερους από τέσσερις σταυρούς προτίμησης, προσμετράται υπέρ του συνδυασμού ως έγκυρο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης

Δεκαπέντε ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, απαγορεύονται οι δημοσκοπήσεις.

Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής ως υποψήφιοι βουλευτές, εάν πρώτα δεν παραιτηθούν, αλλά και όσοι μετέχουν με οποιαδήποτε ιδιότητα στα κέντρα λήψης αποφάσεων των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν πρώτα δεν παραιτηθούν.

Η δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων δεν μπορεί να γίνει πριν από τις 11 το βράδυ, ώρα Ελλάδος, καθώς πρέπει να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία και στο τελευταίο κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, μια πρώτη ενημέρωση γίνεται λίγο νωρίτερα.

Όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Ελληνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν δικαίωμα δωρεάν πρόσβασης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανάλογο με την εκλογική τους δύναμη.

Επίσης, τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή των Ελλήνων ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή έχουν συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 1.5% στις τελευταίες άμεσες γενικές εκλογές, λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση.