Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Τι σημαίνουν τα αρχικά που βλέπεις στα αντηλιακά; SPF, UVB, UVA, UVC


Ανακάλυψε τι σημαίνουν τα πιο γνωστά αρχικά που αναγράφονται στα αντηλιακά προϊόντα που χρησιμοποιείς.

SPF

Ο δείκτης SPF είναι αυτός που επικρατεί σε ένα αντηλιακό προϊόν. Η ονομασία του προκύπτει από τα αρχικά της φράσης "Sun Protection Factor" (Παράγοντας Ηλιακής Προστασίας) και αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στην κάλυψη από την ακτινοβολία UVB. Ο δείκτης SPF δείχνει το επίπεδο προστασίας που προσφέρει ένα αντηλιακό, ξεκινώντας από το 2 και φτάνοντας στο 50+.

UVB

Τα αρχικά αυτά αποτελούν συντόμευση για την υπεριώδη ακτινοβολία Β, η οποία είναι η κυριότερη αιτία εγκαύματος και ερυθήματος, βλάβες που εμφανίζονται στα ανώτερα στρώματα της επιδερμίδας, αλλά μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος. Είναι η ακτινοβολία που αφήνει ορατά σημάδια στο δέρμα και από την οποία πρέπει με κάθε τρόπο να προστατεύεσαι.

UVA

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, οι μακρές ακτίνες UVA (συντόμευση για την υπεριώδη ακτινοβολία Α) αποτελούν το 95% της ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια της γης. Οι ακτίνες αυτές εισχωρούν πιο βαθιά στο δέρμα απ’ ό,τι οι UVB και προκαλούν σημάδια γήρανσης, όπως οι ρυτίδες, ενώ συνδέονται και με τον καρκίνο του δέρματος. Γι’ αυτό και πρέπει να επιλέγεις αντηλιακά ευρέος φάσματος, τα οποία παρέχουν προστασία και από τα δύο είδη υπεριώδους ακτινοβολίας.

UVC

Η υπεριώδης ακτινοβολία C είναι το πιο επιβλαβές και επικίνδυνο είδος. Ευτυχώς όμως φιλτράρεται από την ατμόσφαιρα κι έτσι δε φτάνει στη γη.

SOS Kit

Παιδική ηλικία: Η τρυφερή επιδερμίδα των μικρών παιδιών χρειάζεται διαφορετικές υφές και συνθέσεις από εκείνη των ενηλίκων. Διάλεξε μια αντηλιακή κρέμα με φυσικά συστατικά και δείκτη SPF 50 για να εξασφαλίσεις μέγιστη προστασία.
Ευαίσθητες περιοχές: Τα ειδικά προϊόντα, συνήθως στικ, που απευθύνονται στα μάτια και τα χείλη έχουν την κατάλληλη υφή για τα συγκεκριμένα σημεία: λεπτή για γύρω από τα μάτια και ενυδατική για τα χείλη.
Εξειδικευμένες λύσεις: Τα αντηλιακά δεν προσφέρουν απλώς προστασία, αλλά και καλλυντική φροντίδα. Πανάδες, λιπαρότητα, λεπτές γραμμές αντιμετωπίζονται ακόμα και στον ήλιο με τη βοήθεια αντηλιακών που προσφέρουν εξειδικευμένη δράση