Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Τροφές με βιταμίνη Α


H βιταμίνη Α, είναι γνωστή ως ρετινόλη, είναι μια από τις βιταμίνες εκείνες που, μεταξύ άλλων, βοηθούν στην ενίσχυση του μαυρίσματος. Οι ζωικές τροφές περιέχουν βιταμίνη Α και οι φυτικές τροφές περιέχουν β-καροτίνη (προ-βιταμίνη Α), μια κίτρινο-πορτοκαλί χρωστική η οποία ανευρίσκεται στα πορτοκαλί, κίτρινα και κόκκινα φρούτα και λαχανικά. Δες παρακάτω αναλυτικά τις πιο πλούσιες πηγές της βιταμίνης αυτής

Τροφές με βιταμίνη Α (ή ρετινόλη): Οι 20 καλύτερες πηγές της

H βιταμίνη Α, ή ρετινόλη, βρίσκεται μόνο σε τροφές ζωικής προέλευσης όπως το ψάρι και το συκώτι.
Συκώτι βοδινού
Συκώτι από αρνί
Σαλάμι συκωτιού
Μουρουνόλαδο
Σκουμπρί
Σολομός
Ερυθρός τόνος
Φουά γκρα
Κατσικίσιο τυρί
Βούτυρο
Λίμπουργκερ (τυρί)
Τσένταρ
Καμαμπέρ (τυρί)
Ροκφόρ
Βραστό αυγό
Πέστροφα
Blue cheese
Τυρί κρέμα
Χαβιάρι
Φέτα

Οι καλύτερες φυτικές πηγές της προβιταμίνης Α (β - καροτένιο) 

Μαγειρεμένη γλυκοπατάτα
Μαγειρεμένο κολοκύθι
Μαγειρεμένο kale
Μαγειρεμένα γογγύλια πράσινα
Καρότο μαγειρεμένο
Ωμή κόκκινη πιπεριά
Ωμό σέσκουλο
Ωμό σπανάκι
Ωμό μαρούλι

Τα 10 φρούτα πλούσια σε προβιταμίνη Α (β - καροτένιο) 

Μάνγκο
Κανταλούπε
Grapefruit
Καρπούζι
Παπάγια
Βερίκοκο
Μανταρίνι
Νεκταρίνι
Γκουάβα
Passion Fruit