Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Ποιες τροφές δεν πρέπει να πλένετε ποτέ πριν το μαγείρεμα




Πουλερικά και ψάρι  


Αν μέχρι τώρα πλένατε το  κοτόπουλο  στο νεροχύτη πριν το μαγειρέψετε, ήρθε η ώρα να σταματήσετε, καθώς αυτή η συνήθεια όχι μόνο δεν περιορίζει τα βακτήρια και τους παθογόνους οργανισμούς, αλλά στην πραγματικότητα  αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.   Ο λόγος είναι ότι πλένοντάς το, στην ουσία τα βακτήρια εξαπλώνονται παντού στην κουζίνα σας από το νερό, μεγαλώνοντας τον κίνδυνο. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι το βράσετε, αλλάζοντας νερό μια φορά μετά την πρώτη βράση. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τα  ωμά ψάρια και άλλα κρεατικά.    

Κόκκινο κρέας 

  Εκτός του ότι είναι εξίσου επικίνδυνο με το κοτόπουλο αν το πλύνετε στην κουζίνα σας, κάτι ακόμα που πρέπει να σας αποτρέψει από το να το κάνετε είναι η  υγρασία   που του προσθέτετε με το πλύσιμο. Η έξτρα αυτή υγρασία θα δημιουργήσει ατμό που θα επηρεάσει την τελική γεύση, γι’ αυτό αποφύγετέ το. Αν θέλετε οπωσδήποτε να πλύνετε το rib-eye σας, φροντίστε έπειτα να το  στεγνώσετε με λίγο χαρτί κουζίνας   πριν το μαγειρέψετε και φυσικά μετά να απολυμάνετε τις επιφάνειες. Αν πρόκειται να το μαρινάρετε, κρατήστε το στο ψυγείο και έπειτα εξασφαλίστε ότι το υγρό που το φυλάξατε δεν θα μολύνει τίποτε άλλο. 

 Έτοιμες, πλυμμένες σαλάτες

  Αν η  σαλάτα  που αγοράζετε αναφέρει ότι είναι πλυμμένη, δεν υπάρχει λόγος να ξαναπλύνετε τα λαχανικά σας. Απεναντίας, βγάζοντάς τα από τη σακούλα και τοποθετώντας τα στις επιφάνειες της κουζίνας,  αυξάνετε τον κίνδυνο μόλυνσής τους  από άλλες τροφές που ενδεχομένως έχουν ακουμπήσει εκεί. 

Μανιτάρια  

Όπως συμβαίνει και με το κρέας, τα  μανιτάρια  μπορεί να μεταβληθούν από άποψη γεύσης και υφής αν έρθουν για πολλή ώρα σε επαφή με νερό, καθώς είναι πολύ απορροφητικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι γίνονται επικίνδυνα –εκτός κι αν ακουμπήσουν σε ήδη μολυσμένες επιφάνειες- αλλά οι περισσότεροι σεφ θα επιμείνουν να   μην τα μουλιάσετε ή τα πλύνετε.   Απλώς σκουπίστε τα με λίγο βρεγμένο χαρτί κουζίνας, εκτός κι αν θέλετε να σου βγουν… μαστιχωτά στο σερβίρισμα. 

 Αυγά  

Αν και δεν είναι συνηθισμένο, αλλά κάποιοι άνθρωποι πλένουν τα  αυγά  τους πριν τα βράσουν. Δεν χρειάζεται, όμως. Τα αυγά έχουν ήδη καθαριστεί και αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να τα μαγειρέψετε μέχρι  ο κρόκος να είναι σφιχτός,  για να μειώσετε την πιθανότητα τροφικής δηλητηρίασης από σαλμονέλα ή άλλα βακτήρια που μπορεί να βρίσκονται στο εσωτερικό από το τσόφλι.   

Ζυμαρικά  

 Αν και τα ζυμαρικά δύσκολα θα σας προκαλέσουν δηλητηρίαση, υπάρχει άλλος λόγος που δεν πρέπει να τα (ξε)πλένετε. Πολλοί έχουν μάθει να τα ξεπλύνουν μετά το μαγείρεμα, αλλά αυτή η τακτική   διώχνει το άμυλο   και έτσι οι σάλτσες έπειτα γλιστρούν επάνω τους αντί να σταθεροποιηθούν. Το ρύζι ή η κινόα, από την άλλη, πρέπει πάντα να πλένονται με νερό πριν το μαγείρεμα, για να έχετε την τέλεια γεύση και υφή. 

clickatlife.gr