Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Έχει ακόμα δουλειά να κάνει ο Καρντόσο

Δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να βγάζω συμπεράσματα από τα πρώτα φιλικά προετοιμασίας, ειδικά αυτά που γίνονται στο βασικό στάδιο προετοιμασίας. Ποτέ δεν το κάνω κι όποιος το κάνει, κάκιστα πράττει...


Η Α.Ε.Κ στα τέσσερα ματς προετοιμασίας, γενικά, ήταν σε απόδοση κάτω του μετρίου έως κάκιστη.
Ωραία. Υπάρχουν άλλοθι;
Βεβαίως. Οι παίκτες είναι πιασμένοι. Ένα το κρατούμενο. Δύο, γίνονται πολλές αλλαγές κατά τη διάρκεια του ματς. Τρίτο και κυριότερο. Για να αφομοιωθεί το σύστημα και τα θέλω ενός νέου προπονητή απαιτείται χρόνος. Βέβαια, εδώ ανακύπτει κ ένα άλλο (υπο)θέμα: πόσο άραγε ΔΕΚΤΙΚΟΙ είναι οι ποδοσφαιριστές για να υπηρετήσουν το συντομότερο δυνατόν τις επιταγές του νεοφερμένου κόουτς; Πρέπει να το βάζουμε κι αυτό στην εξίσωση.
Άλλοθι λοιπόν υπάρχουν αρκετά και κυρίως βάσιμα. Κι επίσης, ευτυχώς, υπάρχει ακόμη χρόνος. Όχι πολύς, αλλά υπάρχει.
Πάμε τώρα στο κακό μαντάτο: όσο περνά ο καιρός θ' αποδεικνύεται ότι κάποιοι παίκτες δεν θα μπορέσουν ν' ακολουθήσουν. Όχι γιατί δεν θα το θέλουν αλλά επειδή δε θα μπορούν... Δηλαδή για το project του Καρντόσο θα υπολείπονται ατομικά. Εκεί, εκτιμώ προσωπικά, ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει ένα ακόμη κύμα αποδεσμεύσεων / δανεισμών. Ενδεχομένως μικρό κύμα αλλά κύμα. Κι αυτό το επέτεινε πιστεύω, η μετριότατη εμφάνιση παικτών πάγκου που έπαιξαν σήμερα με μια ομάδα Γ' Πολονίας. Δεν είναι το σκορ όσο η εμφάνιση. Αποκαρδιωτική. Ξαναμιλώ εξατομικευμένα.
Θα έρθουν λέει ο Ολιβέιρα κι ο Βέρντε. Καλώς να ορίσουν. Ας τους δούμε πρώτα. Ικανότητες, διάθεση, χαρακτήρα. ΟΚ, ως βιογραφάκιας, σου λέω ότι αμφότερων το βιογραφικό, για ελληνικό πρωτάθλημα, με καλύπτει. Μια χαρά. Αλλά να τους δούμε. Θεωρητικά, μ' αυτούς τους δύο, θ' αλλάξει προς το καλύτερο το πράγμα.
Κάποιοι σήμερα, έγραψαν κιόλας ότι η Ένωση ως τις 31 Αυγούστου θα κάνει άλλες δύο μεταγραφές. Αυτά επειδή ειπώθηκαν πολλές φορές κι επίσης το περσινό φιάσκο δεν ξεχνιέται ( το 2+1 έγινε Γιαννιώτας και τίποτα...), ας κρατάμε μικρό καλάθι. Αν ελπίζω στο +2 είναι λόγω του Καρντόσο. Που από ό,τι φαίνεται θέλει να τον στηρίξει ο Μελισσανίδης στον μεταγραφικό τομέα (και καλά θα κάνει...).
Αν σε κάτι εξαρχής διεφώνησα με τον Μιγκέλ ήταν το 'κοντό' ρόστερ. Όχι φίλε. Μάθε ότι παίζεις στην Ελλάδα και το φύσηγμα του κάθε Οικονόμου τιμωρείται με κίτρινη. Ξέρεις ότι η Α.Ε.Κ - πρώτα ο Θεός - θα συμμετέχει σε τρεις διοργανώσεις. Κάρτες, ντεφορμαρίσματα, τραυματισμοί, και ψάχνεις παίκτες.
Ας πούμε, στόπερ. Δε βγαίνει η χρονιά αριθμητικά με 4 τέτοιους. αλλά ούτε και ουσιαστικά. Ο Βράνιες είναι καρτάκιας και μυαλό δε θα βάλει με τους τσαμπουκάδες. Ο Οικονόμου ενώ είναι τεχνίτης και ίσως να υπηρετήσει και το κομμάτι 'χτίζω από τα στόπερ ανάπτυξη', αμυντικά είναι έτοιμος για τσαφ και υστερεί σε αντίληψη, φοβερό μειονέκτημα για κεντρικό αμυντικό. Τι μένει; Ο Τσιγκρίνσκι που μπαίνει νοσοκομείο πιο συχνά κι  από άτομο που κάνει αιμοκάθαρση  κι ο απλά φέρελπις Σβάρνας. Φινίτο. Δε βγαίνει έτσι η χρονιά, Μιγκέλ μου. Θα έλεγα ότι αν μπαίναμε ομίλους θέλουμε 2 στόπερ, αν δε μπούμε, ακόμη ένας είναι αρκετός. 
Τώρα, το αν θα χρειαστεί κι ένας ακόμη εξτρέμ όπως ακούγεται είναι συνάρτηση του πόσο ο Καρντόσο θα πιστέψει σε παίκτες όπως ο Κλωναρίδης, ο Αλμπάνης κι ο Ντέλετιτς. Αν με ρωτήσεις τους δυο τελευταίους τους πιστεύω αλλά δεν ξέρω αν θ' αντέξουν τη φανέλα ενώ ο Κλώνα είναι ένας παίκτης με το φυσικό προσόν της ταχύτητας / εκρηκτικότητας αλλά χαμηλής αντίληψης. Στο χέρι των τριών είναι να μη ματώσει ο Καρντόσο κι άλλο την τσέπη του θείου Τίγρεως...
Βλέπω όπως προείπα, ν' αποχωρούν παίκτες. Εύχομαι κάποιοι να πουληθούν κιόλας. Μακάρι. Ειδικά - επιμένω - απ' αυτούς που έχασαν 3 σερί Κύπελλα. 
Έχουμε ακόμα ψωμί για την παγίωση του ρόστερ. Η Α.Ε.Κ πρέπει απερίσπαστα να συνεχίσει τη δουλειά της. Να εμπιστευτεί τον Καρντόσο. Τις επιλογές του. Δε χρειάζεται μίρλα. Υπομονή. Καλή προαίρεση. Φυσικά, κριτική διάθεση. Κι εδώ θα είμαστε να κράξουμε αν αρχίσουν τα επίσημα ματς και το πράγμα δε θα έχει αρχίσει να στρώνει κάπως...