Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Σεπτέμβριο το δημοψήφισμα στα Σκόπια

Στις 9 ή στις 16 Σεπτεμβρίου αναμένεται να διεξαχθεί το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ για τη συμφωνία της χώρας με την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Nezavisen Vesnik».
Η Βουλή των Σκοπίων αναμένεται να προκηρύξει το δημοψήφισμα για την ονομασία της χώρας στα μέσα Ιουλίου. Η εφημερίδα επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές, αναφέρει ότι το ερώτημα θα είναι διατυπωμένο έτσι ώστε να συνδέει τη συμφωνία για το όνομα με την ένταξη της χώρας σε Ε.Ε. και NATO, όπως μεταδίδει το Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Συμφωνείτε με την αλλαγή του ονόματος με στόχο την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ;» αναφέρεται σαν παράδειγμα για τη διατύπωση του ερωτήματος.

Η Βουλή των Σκοπίων επικύρωσε τη συμφωνία για το όνομα.

Όσον αφορά την ημερομηνία διεξαγωγής, πολιτικοί κύκλοι στα Σκόπια εξετάζουν την 9η Σεπτεμβρίου, μία ημέρα μετά τους εορτασμούς για την 27η επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας, ως την πιο πιθανή για το δημοψήφισμα. Σημειώνεται ότι η νομοθεσία της χώρας προβλέπει τα δημοψηφίσματα να πραγματοποιούνται μόνο Κυριακή. Εάν εκτιμηθεί ως μη ρεαλιστική η σύνδεση δημοψηφίσματος με την επέτειο της ανεξαρτησίας, η επόμενη Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου, αναφέρεται σαν εναλλακτική λύση, προσθέτει το δημοσίευμα.



«Παρότι ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι το δημοψήφισμα θα μπορούσε να λάβει χώρα στις αρχές Οκτωβρίου, οι πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου κρίνονται πιο πιθανές ημερολογιακά ώστε να υπάρχει περισσότερος χρόνο να εφαρμοστούν οι αλλαγές στο Σύνταγμα που προβλέπονται στη συμφωνία με την Ελλάδα», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι τα κόμματα της χώρας έχουν ήδη αρχίσει να ετοιμάζουν τις εκστρατείες για το δημοψήφισμα, με την κυβερνητική πολιτική συμμαχία να τάσσεται υπέρ και την αξιωματική αντιπολίτευση του VMRO να αντιτίθεται. Σημειώνεται μάλιστα ότι οι δηλώσεις του προέδρου του VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, για συμμετοχή στη διαδικασία του δημοψηφίσματος, δημιουργούν αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής ώστε ένα θεωρηθεί έγκυρο, ήτοι το 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Ωστόσο, κομματικές πηγές εκφράζουν φόβους για ένα «σιωπηρό μποϋκοτάζ από την αντιπολίτευση», προσθέτοντας ότι για τον λόγο αυτό υπάρχουν σκέψεις να ζητήσουν δημοψήφισμα με συμβουλευτικό, αλλά ταυτόχρονα και δεσμευτικό χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ότι ακόμη κι αν η συμμετοχή δεν φτάσει το 50%, το δημοψήφισμα θα θεωρηθεί έκφραση της λαϊκής βούλησης κι ως εκ τούτου θα καθορίσει εάν η πΓΔΜ θα προχωρήσει στα επόμενα βήματα που η συμφωνία προβλέπει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου