Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

Η ιστορία πίσω από το μακιγιάζ των KISS

Μια πολύωρη καλοδουλεμένη ρουτίνα με ζωγραφική προσώπου υψηλής τεχνικής, που «ροκάρει» εδώ και μισό αιώνα.


48 χρόνια μετά την ίδρυσή τους, οι επικοί ήρωες της Glam Metal σκηνής, συνεχίζουν ακάθεκτοι να ροκάρουν ανά την υφήλιο, με την τουρνέ «End of the Road World Tour» να έχει ξεκινήσει από τις 31 Ιανουαρίου 2019 έχοντας ολοκληρώσει 22 sold out συναυλίες. Μετά από ένα χρόνο διακοπής λόγω της πανδημίας, οι αγέραστοι και πολυπλατινένιοι KISS είναι έτοιμοι να συνεχίσουν την τελευταία παγκόσμια τουρνέ τους, με 53 επερχόμενες συναυλίες μέσα στο 2021 και 2022.

Στο Mashable.com, έναν παγκόσμιο ιστότοπο πολυμέσων και ψυχαγωγίας διαβάζουμε: «Οι KISS θεωρούνται ένα από τα πιο δημοφιλή ροκ συγκροτήματα όλων των εποχών, με το χαρακτηριστικό μακιγιάζ τους, να είναι το πρώτο πράγμα που τους βοήθησε να γίνουν τόσο διάσημοι και αξεπέραστοι -εκτός ίσως από το super hit “I Was Made for Lovin' You”, που τους έκανε αγαπητούς ακόμη και σε κοινό μεταξύ 10 έως και 70 ετών. Με τα διαφορετικά μακιγιάζ και τα ανάλογα κοστούμια τους, τα μέλη της μπάντας ήθελαν να μεταμορφώνονται σε δημοφιλείς χαρακτήρες κόμιξ της δεκαετίας του ’70: Starchild (ο κιθαρίστας και τραγουδιστής Paul Stanley), Demon (ο μπασίστας και τραγουδιστής Gene Simmons), Spaceman (ο σόλο κιθαρίστας Ace Frehley) και Catman (ο ντράμερ και τραγουδιστής Peter Criss). Μάλιστα, έπρεπε να περάσουν περίπου 10 χρόνια διαρκούς επιτυχίας του συγκροτήματος και φρενίτιδας από τη μεριά των οπαδών τους, μέχρι τα τέσσερα μέλη των KISS να αποκαλύψουν στο κοινό τα αληθινά πρόσωπά τους».

Σε παλαιότερο άρθρο του περιοδικού GQ, o Gene Simmons είχε μιλήσει για το μακιγιάζ που καθιέρωσε τους KISS σαν το πιο αναγνωρίσιμο ροκ γκρουπ στον κόσμο:

«Την ίδια στιγμή που εμείς σχηματίζαμε την μπάντα μας στη Νέα Υόρκη, αρχές του 1973, υπήρχε μια πολύ μεγάλη ντίσκο σκηνή με απίστευτη αποδοχή και λάμψη, όπου όμως τα αγόρια έμοιαζαν με κορίτσια, κοκαλιάρικα και άτριχα. Εμείς λοιπόν, αποφασίσαμε ότι οι KISS έπρεπε να βγουν εκεί έξω παίζοντας μια ανατρεπτική σκληροπυρηνική μουσική, με έμφαση στο “αντριλίκι”. Ήμασταν και οι τέσσερις πάνω από 1,80 σε ύψος και μοιάζαμε περισσότερο με αθλητές football. Και ο λόγος που πήραμε τη γενναία απόφαση να μακιγιαριστούμε καλύπτοντας πλήρως τα χαρακτηριστικά του προσώπου μας, ήταν για να κάνουμε την “ανωνυμία” μας, το μεγαλύτερο και πιο επαναστατικό heavy metal trend που θα μας έκανε διάσημους παντού μέσα σε μια μέρα», λέει ο Simmons, 71 ετών σήμερα.

Έτσι, τα μέλη των KISS έκαναν ό, τι κάνει κανείς όταν θέλει να αποστασιοποιηθεί τόσο από την disco όσο και από την ροκ σκηνή της εποχής: άπλωναν τόνους θεατρικού μακιγιάζ στα πρόσωπά τους σε κάθε τους παρουσία στη σκηνή, στις συνεντεύξεις ή στις δημόσιες εμφανίσεις τους, εξελισσόμενοι με κάθε τους συναυλία στους πιο “γνωστούς-άγνωστους” μουσικούς του πλανήτη. «Αυτή ήταν και η στιγμή που το κλασικό heavy metal που παίζαμε, βαφτίστηκε από τους δημοσιογράφους σε Glam Rock», λέει ο Simmons. «Και για τους KISS, ήταν αυτό ακριβώς που θέλαμε: να είμαστε οι πρώτοι!», προσθέτει.


Ο 69χρονος σήμερα τραγουδιστής και κιθαρίστας των KISS, Paul Stanley, στο βιβλίο του «Face The Music: A Life Exposed», γράφει: «Μετά την αρχική ιδέα που είχαμε και οι τέσσερις, το όλο θέμα του μακιγιάζ κατέληξε να γίνει μια μαζοχιστική ρουτίνα. «Πριν από κάθε συναυλία καθόμουν μπροστά στον καθρέφτη επί τρεις ώρες, με σημαντικότερο σημείο της διαδικασίας να έχει να κάνει με την επίτευξη του ίδιου ακριβώς μακιγιάζ που είχα σε όλες τις προηγούμενες φορές. Εκείνες τις ώρες ήμασταν κάτι μεταξύ makeup artists και ζωγράφοι μαζί, παρά μουσικοί. Και, ναι, κάναμε το μακιγιάζ μόνοι μας. Αυτοδίδακτοι».

«Ο καθρέφτης περιβαλλόταν από μεγάλους λαμπτήρες θεατρικού στυλ υψηλής ισχύος, που έκαναν το πρόσωπό μου να ιδρώνει διαρκώς, και αυτό ήταν ένα τελετουργικό που καθόρισε την επαγγελματική μου καριέρα επί 48 χρόνια», λέει ο Stanley, εξηγώντας τη διαδικασία, που ακολουθεί ακόμη και σήμερα:

«Πρώτα, σκουπίζω το πρόσωπό μου με ένα μεγάλο κομμάτι βαμβάκι εμποτισμένο σε καθαριστική λοσιόν με στυπτικές ιδιότητες, για να κλείσουν οι πόροι της επιδερμίδας. Μετά, απλώνω με τα δάχτυλά μου μια πλούσια στρώση από ένα επαγγελματικό προϊόν, συγκεκριμένα το Mehron Makeup Clown White Professional Makeup, φροντίζοντας να επαναλάβω την επάλειψη σε σημεία που έχει ξεφύγει η πρώτη στρώση, εκτός από τη περιοχή γύρω από το δεξί μου μάτι, όπου εκεί θα ζωγραφίσω στη συνέχεια το μαύρο αστέρι μου. Θα ταμπονάρω το λευκό makeup με ένα σφουγγαράκι μακιγιάζ για να δημιουργήσω ένα πολύ ομαλό και ταυτόχρονα σφιχτό αποτέλεσμα, περιμένοντας για 15 έως 20 λεπτά να στεγνώσει πλήρως». Ύστερα, έρχεται η στιγμή της “ζωγραφικής”: «Με ένα μολύβι ματιών με λεπτή μύτη, όπως το Tattoo Liner Gel Pencil της Maybelline, δημιουργώ το περίγραμμα του αστεριού, προσέχοντας να πατήσει ελαφρώς πάνω στο λευκό υπόστρωμα του υπόλοιπου μακιγιάζ ώστε να μην αφήνει κενά. Στη συνέχεια, με ένα πινέλο eyeliner σαν το Pro Angled Brush της NYX Professional, σχηματίζω το βασικό όριο του αστεριού, με χέρι πολύ σταθερό και το πρόσωπό μου πολύ κοντά στον καθρέφτη. Αφού περιμένω όσα λεπτά χρειάζονται για να στεγνώσει το περίγραμμα, απλώνω στο εσωτερικό το Maybelline Eye Studio Lasting Drama Gel Eyeliner 24h με τη βοήθεια ενός φαρδύτερου πινέλου eyeliner, περνώντας όσες δόσεις χρειαστεί για να δημιουργεί το απόλυτο μαύρο αστέρι, το σήμα κατατεθέν μου, ως Starchild των KISS. Ολοκληρώνω με ένα κόκκινο κραγιόν, το άλλο σήμα κατατεθέν μου, 48 χρόνια τώρα», λέει ο Stanley.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου