Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Οι νεότερες προβλέψεις για τον καιρό !

από τον - μετρ- του είδους κ. Δημήτρη Ζιακόπουλο.

Για ένα ακόμα εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) το ενδιαφέρον του καιρού εστιάζεται κυρίως στις δυτικές και νότιες περιοχές της χώρας όπου κατά τόπους οι βροχές θα είναι ισχυρές και οι άνεμοι πρόσκαιρα θα φθάσουν τα 8 μποφόρ. Για την Παρασκευή και το Σάββατο τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία
επιβεβαιώνουν τις αρχικές προβλέψεις που μιλούσαν για ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο σε ότι αφορά την εξέλιξη του καιρού την Κυριακή και κυρίως την Καθαρά Δευτέρα. Η απειλή για τις υπαίθριες εορταστικές εκδηλώσεις αυτού του διημέρου είναι μια ατμοσφαιρική διαταραχή από τη βόρεια Ευρώπη που θα επηρεάσει σταδιακά τη χώρα, αρχής γενομένης από τη βόρεια Ελλάδα το απόγευμα της Κυριακής. Με άλλα λόγια, επίκειται στην περιοχή μας εισβολή ψυχρών αέριων μαζών που, πέρα από τις βροχές, θα φέρει χιόνια κυρίως στα ορεινά και αρκετό κρύο. Πάντως, την Καθαρά Δευτέρα, με δεδομένο ότι το ρεύμα θα γίνει Β-ΒΑ, τα καιρικά φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στις ανατολικές και νότιες περιοχές. Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση.

Την Παρασκευή (24/2) στην Κρήτη και στις νοτιότερες περιοχές των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων αρχικά προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες, αλλά βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της.

Το Σάββατο (25/2) προβλέπεται ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Αραιές νεφώσεις αναμένονται από το απόγευμα στα κεντρικά και τα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο πρόσκαιρα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο.

Την Κυριακή (26/2) προβλέπονται αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν σποραδικές βροχές αρχικά στα βόρεια και σταδιακά στις υπόλοιπες περιοχές. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Τη νύχτα προς την Καθαρά Δευτέρα οι βροχές κυρίως στα κεντρικά και νότια θα ενταθούν, θα σημειωθούν τοπικές καταιγίδες και τα χιόνια θα κατεβούν και σε ημιορεινές περιοχές. Πάντως τα φαινόμενα στα βόρεια θα είναι πρόσκαιρα. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 3 με 4 μποφόρ στρεφόμενοι από το βράδυ στα βόρεια σε Β 5με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια.

Την Καθαρά Δευτέρα (27/2) αρχικά θα συνεχιστούν οι καιρικές συνθήκες της Κυριακής, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα γίνουν σταδιακά παντού Β-ΒΑ στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου