Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Γιατί αδειάζουν κι άλλο τα γήπεδα;

Ένα ενδιαφέρον άρθρο  από το vima.gr που έστειλε με μέιλ  ο φίλος του μπλογκ Κώστας.



Μόλις 18.868 εισιτήρια διατέθηκαν στα 8 γήπεδα της Σούπερ Λίγκας την 23η αγωνιστική. Τουτέστιν 2.358 εισιτήρια ανά παιχνίδι. Στους αγώνες Ξάνθη - Παναιτωλικός και Λεβαδειακός - Κέρκυρα
διατέθηκαν λιγότερα από 1.000 εισιτήρια. Στην αναμέτρηση Δόξα Δράμας - ΠΑΣ Γιάννινα δεν ξεπέρασαν τα 473. Το ντέρμπι Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών. Και οι συνολικές δηλωθείσες εισπράξεις ανήλθαν περίπου σε 195.000 ευρώ. Αν μοιράζονταν εξίσου μεταξύ των 16 ομάδων, το ακαθάριστο μερίδιο της κάθε μίας θα ανερχόταν σε 12.187 ευρώ. Εν ολίγοις δεν θα έφταναν να καλύψουν ούτε τα έξοδα μετακίνησης!..


Οι 16 ομάδες της Σούπερ Λίγκας στα γήπεδα όπου αγωνίζονται έχουν προς πώληση 336.831 εισιτήρια (μ.ό. 21.052 θέσεις). Εντός έδρας κατά μέσο όρο διαθέτουν ανά αγωνιστική 43.395 εισιτήρια. Η πληρότητα των γηπέδων ανέρχεται δηλαδή στο 25,7%, όταν την περασμένη αγωνιστική περίοδο ξεπερνούσε το 35%. Τουτέστιν (περαιτέρω) μείωση κατά σχεδόν 10%...
Το σύνολο των ομάδων, μηδέ εξαιρουμένων του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού που προηγούνται στον βαθμολογικό πίνακα, διαθέτουν την τρέχουσα σεζόν λιγότερα εισιτήρια. Ο Ολυμπιακός πουλούσε πέρυσι κατά μέσο όρο ανά παιχνίδι 22.099 εισιτήρια. Φέτος 21.462. Ο Παναθηναϊκός από τα 16.608 εισιτήρια έπεσε στα 14.331. Ο ΠΑΟΚ από τα 12.853 στα 12.609 και η ΑΕΚ από 9.271 στα 7.396.
Η ΑΕΚ, που στο ματς με τον ΟΦΗ αγωνίστηκε χωρίς θεατές επειδή δεν διέθετε φορολογική ενημερότητα προκειμένου να της σφραγίσει η Εφορία τα εισιτήρια, χρειάστηκε να παίξει 10 παιχνίδια για να γεμίσει μία φορά το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Οι Κιτρινόμαυροι ως την 23η αγωνιστική διέθεσαν συνολικά 73.964 εισιτήρια όταν η χωρητικότητα του ΟΑΚΑ ανέρχεται σε 68.079 θεατές.

Η πληρότητα στην Ευρώπη
Προφανώς οφείλεται και στην οικονομική κρίση το ότι αδειάζουν τα γήπεδα. Δεν είναι όμως το μοναδικό, ίσως όχι και το κυρίαρχο πρόβλημα. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Η Ισπανία έχει μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας από την Ελλάδα αλλά τα γήπεδά της δεν αδειάζουν σε απειλητικό βαθμό.
Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «Marca», στην κορυφή των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων είναι η γερμανική Μπουντεσλίγκα με την πληρότητα των γηπέδων της να φτάνει φέτος το 93% και μάλιστα με μέσο όρο κάλυψης 51.000 θέσεων ανά ομάδα. Το γερμανικό «θαύμα» δεν είναι καινούργιο. Το μοντέλο ανάπτυξης που εφάρμοσε μεταπολεμικά η γερμανική κυβέρνηση προέβλεπε μια μεγάλη ομάδα ανά πόλη. Επιπλέον, στη Γερμανία δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις οπαδών, προϋπόθεση για να λειτουργήσει η βιομηχανία των γηπέδων και το ποδόσφαιρο να προσελκύσει έσοδα από τη διαφήμιση και το εμπόριο.
Την Μπουντεσλίγκα ακολουθεί κατά πόδας η αγγλική Πρέμιερ Λιγκ με την πληρότητα των γηπέδων της να φτάνει το 90%. Στην Ολλανδία τα γήπεδα γεμίζουν κατά 89%, στην Ισπανία 71%, στη Γαλλία 69%, στη Νορβηγία που δεν έχει και κανένα σοβαρό πρωτάθλημα 66%, στην Ελβετία 59%, στη Ρωσία 58%, στη Σκωτία 57%, στην Αυστρία 52%, στην Ιταλία 51% και στο Βέλγιο 51%.
Στην Αθήνα των περίπου 5.000.000 κατοίκων, το Σαββατοκύριακο 3-4 Μαρτίου διεξήχθησαν δύο αγώνες για το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. Η αναμέτρηση Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ έγινε χωρίς θεατές επειδή οι Πράσινοι ήταν τιμωρημένοι για επεισόδια οπαδών τους στο εκτός έδρας ματς με τον Λεβαδειακό. Τον αγώνα Πανιώνιος - Ατρόμητος παρακολούθησαν 1.763 θεατές. Εν ολίγοις την 23η αγωνιστική το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας εισέπραξε από την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας μόλις 18.965 ευρώ.

Στο έλεος των φανατικών
Το ελληνικό ποδόσφαιρο πορεύεται πλέον σχεδόν αποκλειστικά με τους (επί το πλείστον νεαρούς) φανατικούς. Οι μεσήλικες και εν γένει εκείνοι οι οποίοι θα μπορούσαν να πάνε δύο - τρεις φορές στο γήπεδο κατά τη διάρκεια της σεζόν, είναι κοινωνικά αποκλεισμένοι από τις εξέδρες. Οποιος πάει μια φορά στο γήπεδο, με όσα ακούει και βλέπει (αλλά και διαβάζει πριν και μετά) δεν αντέχει να πάει δεύτερη. Η βία (μέσα και έξω από τα γήπεδα) σε συνδυασμό με το κακό θέαμα και την αναξιοπιστία-καχυποψία περί το πρωτάθλημα (με επίκεντρο τη διαιτησία) απομακρύνουν από τις εξέδρες και τους τελευταίους φιλάθλους.
Τις καλές ρομαντικές εποχές, όταν τα γήπεδα δεν είχαν παραδοθεί στην οπαδική αλητεία, 30.000 φίλαθλοι γέμισαν το «Γ. Καραϊσκάκης» για να απολαύσουν τον μεγάλο μπαλαδόρο Βασίλη Χατζηπαναγή στον αγώνα του Ηρακλή με τον Εθνικό Πειραιώς. Τώρα περπατάς στο κέντρο της Αθήνας ή στις συνοικίες και φοβάσαι να αναφέρεις ευθαρσώς την ομάδα που υποστηρίζεις. Σχεδόν παντού υπάρχει ένας τραμπούκος έτοιμος να επιτεθεί.


Εκπτώσεις στις... εισπράξεις
Τι παίζεται με τις τιμές των εισιτηρίων;
Αν οι αριθμοί τους οποίους δίνουν στη δημοσιότητα οι εκκαθαριστές που στέλνει στα γήπεδα η Σούπερ Λίγκα λένε την αλήθεια, οι έλληνες οπαδοί πληρώνουν το πιο φτηνό εισιτήριο στην Ευρώπη... Οπως επισήμως ανακοινώθηκε, την 23η αγωνιστική σε 7 παιχνίδια (ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε κεκλεισμένων των θυρών) διατέθηκαν 18.868 εισιτήρια και οι εισπράξεις ανήλθαν σε 189.225 ευρώ. Ο Λεβαδειακός δήλωσε ότι στο ματς με τον Παναιτωλικό διέθεσε 784 εισιτήρια, όχι όμως και τις εισπράξεις που είχε. Χρόνια τώρα ακολουθείται η ίδια τακτική χωρίς να ενοχλείται η Σούπερ Λίγκα. Αλλωστε και η ίδια λίγο-πολύ ακολουθεί τη λογική του Λεβαδειακού.
Τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της η Λίγκα ανακοίνωνε στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου τα εισιτήρια που διατέθηκαν και τις συνολικές εισπράξεις. Οταν ο Τύπος άρχισε να αμφισβητεί την εγκυρότητα των εν λόγω στοιχείων, σχολιάζοντας ότι δεν μπορεί το εισιτήριο να κοστίζει κατά μέσο όρο κάτω από 10 ευρώ με τις τιμές στα εκδοτήρια να είναι 15, 20, 25, 50 και 100 ευρώ, σταμάτησε να ανακοινώνει τις εισπράξεις...
Την 23η αγωνιστική αλλά και σε κάθε μία από τις 22 που προηγήθηκαν, ο μ.ό. της τιμής των εισιτηρίων ήταν κοντά στα 10 ευρώ. Ρεκόρ έκπτωσης έκανε ο Αστέρας Τρίπολης ο οποίος από 1.223 εισιτήρια στον αγώνα με τον Εργοτέλη δήλωσε ότι εισέπραξε 5.575 ευρώ. Δηλαδή 4,72 ευρώ ανά εισιτήριο. Εισπράξεις 78.415 ευρώ δήλωσε στον Τύπο ο Αρης για 8.641 εισιτήρια που έκοψε στον αγώνα με την ΑΕΚ (μ.ό. 9,07 ευρώ). Κατά μ.ό. 9,7 ευρώ κόστιζαν τα 983 εισιτήρια που διέθεσε η Ξάνθη στο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό, 10,3 ευρώ τα 433 που πούλησε η Δόξα Δράμας στον αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα, 10,7 ευρώ τα 1.763 που διέθεσε ο Πανιώνιος στο ματς με τον Ατρόμητο και 14,8 ευρώ τα 5.041 εισιτήρια του ΟΦΗ στον αγώνα με τον Ολυμπιακό.
Αν μη τι άλλο, τα αφεντικά των ποδοσφαιρικών συλλόγων οφείλουν μια εξήγηση στους πελάτες τους. Αν δεν το κάνουν, έχουν υποχρέωση να το πράξουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου