Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Μείωσε τη ζάχαρη, περαιτέρω ...

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πρόσφατα, αναθεώρησε την προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης, μειώνοντάς τη από 10%, σε 5% των συνολικών θερμίδων που λαμβάνουμε καθημερινά.



Μελέτη όμως που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για θέματα Δημόσιας Υγείας BMC, συστήνει ακόμη χαμηλότερο ποσοστό, λιγότερο από 3%.

Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο και της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, θεώρησαν ότι η προτεινόμενη πρόσληψη πρέπει να μειωθεί κι άλλο καθώς μελέτησαν τόσο το κόστος στην υγεία όσο και το οικονομικό κόστος που συνεπάγεται η φθορά στα δόντια, με την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης.

Η ζάχαρη θεωρείται ο κυριότερος παράγοντας πρόκλησης προβλημάτων της στοματικής υγιεινής.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους, η αύξηση από ο% έως 5% πρόσληψης ζάχαρης ημερησίως αυξάνει κατά το διπλάσιο τις πιθανότητες ανάπτυξης τερηδόνας στα παιδιά.

Η αντιμετώπιση των οδοντιατρικών προβλημάτων κοστίζει από 5 έως 10% επί των συνολικών δαπανών για την υγεία στις σύγχρονες, βιομηχανικές χώρες, συμπληρώνουν.

Ο καθηγητής Philip James, επικεφαλής της έρευνας, ειδικός διατροφής στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής και πρώην πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας, θεωρώντας ότι η κατανάλωση ζάχαρης αποτελεί σημαντικό θέμα για τη δημόσια υγεία, προτείνει ανάμεσα στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ενίσχυση της μείωσης πρόσληψής της, την αφαίρεση αυτόματων πωλητών με είδη ζαχαροπλαστικής και ζαχαρούχων ποτών από δημόσιους χώρους όπως σχολεία και νοσοκομεία. Τα τρόφιμα που περιέχουν πάνω από 2,5% ζάχαρη, συμπληρώνει, πρέπει να φορολογούνται επιπλέον για περιορισμό της κατανάλωσης τους.

Έως τώρα παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει προσπάθειες να μειωθεί η κατανάλωση ζάχαρης, στοιχεία δείχνουν ότι ακόμη και το 10%, που είχε τεθεί παλιότερα, ως το ανώτατο όριο ημερήσιας πρόσληψης ζάχαρης, υπερβαίνεται από πολλούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου