Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Η 27 Φεβρουαρίου στην Ιστορία

Ο εμπρησμός του Ράιχσταγ

Στις γερμανικές εκλογές της 22ας Ιουλίου του 1932, οι ναζί βουλευτές έφτασαν να αριθμούν τους 230 και να τρομοκρατούν το Ράιχσταγ (τη βουλή), ενώ η ανεργία και η φτώχεια έπλητταν τη χώρα. Ο πρόεδρος Χίντεμπουργκ κάλεσε τον Αδόλφο Χίτλερ σε κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον βαρόνο Φραγκίσκο φον Πάπεν. Ο Χίτλερ αρνήθηκε. Τον ενδιέφερε η εξουσία. Νέες εκλογές, στις 6 Νοεμβρίου 1932, έριξαν τη δύναμη των ναζί υπέρ των κομμουνιστών που με τους σοσιαλδημοκράτες συγκέντρωσαν το 38%.

Οι χρηματοδότες του Χίτλερ πίεσαν τον Χίντεμπουργκ να δώσει την εντολή στους ναζί «προκειμένου να αποφευχθεί κυβέρνηση λαϊκού μετώπου». Τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπήρχε καθώς οι κομμουνιστές ακολουθούσαν το δόγμα του Στάλιν ότι «η σοσιαλδημοκρατία και ο φασισμός δεν είναι αντίπαλοι αλλά δίδυμα» και οι σοσιαλδημοκράτες διαφωνούσαν με την πρακτική του «υπαρκτού σοσιαλισμού». Ο φον Πάπεν εκδηλώθηκε υπέρ του Χίτλερ. Την 1ηΦεβρουαρίου 1933, ο Χίντεμπουργκ διέλυσε τη βουλή και προκήρυξε νέες εκλογές, για τις αρχές Μαρτίου. Αυτές, οι ναζί δεν ήταν διατεθειμένοι να τις χάσουν.

Στις 27 Φεβρουαρίου 1933, ο συνεργάτης του Χίτλερ, Χέρμαν Γκέρινγκ, έδωσε εντολή στους δικούς του να βάλουν φωτιά στο Ράιχσταγ. Ενοχοποιήθηκαν ένας Γερμανός και τρεις Βούλγαροι κομμουνιστές (ανάμεσά τους και ο μελλοντικός ηγέτης της Βουλγαρίας και τότε μέλος του προεδρείου της 3ης Διεθνούς, Γκεόργκι Δημητρώφ). Η προβοκάτσια αποκαλύφθηκε στο δικαστήριο, ενώ ένας διανοητικά καθυστερημένος Ολλανδός, ο Μάριος φαν ντερ Λούμπε, εκτελέστηκε ως αυτουργός αλλά οι εκλογές είχαν ήδη γίνει. Περίπου 800.000 «αγανακτισμένοι» ναζί είχαν κινητοποιηθεί, ενώ η χιτλερική προπαγάνδα δεν άφηνε περιθώρια στους αντιναζί να πάρουν ανάσα.

Ο Χίτλερ εξασφάλισε το 44% των ψήφων που, μαζί με το 8% των εθνικιστικών κομμάτων, του έδωσε την πολυπόθητη εξουσία.



280: Γεννιέται ο Κωνσταντίνος ο Μέγας, που μετέφερε την πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στην ιδρυμένη από αυτόν Κωνσταντινούπολη και που νομιμοποίησε τη χριστιανική θρησκεία.



1844: Μετά από 22 χρόνια υποταγής στους Αϊτινούς, οι Δομινικανοί κερδίζουν την ανεξαρτησία τους. Το νησί της Ισπανιόλας, όπου «φιλοξενούνται» τα δυο κράτη, θα συνεχίσει να είναι αντικείμενο της γαλλοϊσπανικής διαμάχης, που ξεκίνησε με τη συνθήκη του 1697. Την «προστασία» της Γαλλίας και της Ισπανίας στο σπαρασσόμενο νησί αντικατέστησαν, τον 20ό αιώνα, οι ΗΠΑ με τον «παπά Ντοκ» (Ντιβαλιέ) δικτάτορα στην Αϊτή και τον Τρουχίλο στη Δομινικανική Δημοκρατία.



1861: Πραγματοποιείται η «Σφαγή της Βαρσοβίας» όταν ρωσικά στρατεύματα επιτίθενται κατά του πλήθους που διαδήλωνε ενάντια στην ρωσική κυριαρχία.



1900: Ιδρύεται το βρετανικό Εργατικό Κόμμα με τον Τζέιμς Ράμσεϊ Μακντόναλντ (1866 - 1937) στην θέση του πρώτου γραμματέα. Πήρε τις εκλογές κι ο Μακντόναλντ έγινε πρωθυπουργός στις αναμετρήσεις των ετών 1924, 1929 και 1931.



1939:Η Βρετανία και η Γαλλία αναγνωρίζουν την κυβέρνηση του στρατηγού Φράνκο, στην Ισπανία.



1952: Ο ΟΗΕ πραγματοποιεί την πρώτη του συνεδρίαση στο νέο του κτίριο στην Νέα Υόρκη.



1974: Η Σουηδία αποκτά νέο σύνταγμα, με το οποίο αφαιρούνται όλες οι εξουσίες από τον μονάρχη.



1976: Στην Δυτική Σαχάρα, το εθνικοαπελευθερωτικό μέτωπο Πολισάριο κηρύσσει την Αραβική Δημοκρατία της Σαχάρας.



2006: Έπειτα από 9 μήνες και 103 συνεδριάσεις ακροαματικής διαδικασίας για το ναυάγιο του οχηματαγωγού «Σάμινα» στις 26 Σεπτεμβρίου 2000, το δικαστήριο επιβάλλει ποινή κάθειρξης 16 ετών στον πλοίαρχο Βασίλη Γιαννακή και 19 ετών στον υποπλοίαρχο Αναστάσιο Ψυχογιό. Στον πρώτο επειδή ενήργησε καθυστερημένα και λανθασμένα μετά την πρόσκρουση του πλοίου, στον δεύτερο επειδή η πλοήγησή του είχε ως αποτέλεσμα το ναυάγιο του πλοίου εκείνη τη νύχτα, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης.



2010: Σεισμός 8,8 βαθών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει τη Χιλή, προκαλώντας τεράστιες ζημιές και γύρω στους χίλιους θανάτους. Είναι ο αμέσως μεγαλύτερος από το 1900, μετά από τον σεισμό 9,5 βαθμών που σημειώθηκε στη χώρα, το 1960.





2013: Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, και ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου, Μιχάλης Λεμούσιας, καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη, για υπεξαίρεση 17,9 εκατομμυρίων ευρώ. Για την ίδια υπόθεση, ο ταμίας του δήμου την ίδια εποχή, Παναγιώτης Σαξώνης, καταδικάζεται σε ισόβια συν εννέα χρόνια.


historyreport.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου