Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Εμφύλιος στη Ν.Δ

Ανεβαίνουν οι τόνοι στη μάχη για την προεδρία της ΝΔ, ενώ ανοιχτό ζήτημα παραμένει η ημερομηνία που θα στηθούν οι κομματικές κάλπες και από πολλές πλευρές εγείρονται ερωτηματικά όσον αφορά τη διασφάλιση του αδιάβλητου της εκλογικής διαδικασίας. Πριν ακόμη οι υποψήφιοι παρουσιάσουν τις θέσεις τους για το ιδεολογικοπολιτικό προφίλ και τη στρατηγική του κόμματος, τα εσωκομματικά μέτωπα έχουν αρχίσει να συγκροτούνται και οι αντιπαραθέσεις προσλαμβάνουν τον χαρακτήρα εμφύλιων συρράξεων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη ανοιχτή σύγκρουση στους κόλπους του στενού κομματικού πυρήνα, τον οποίο αποτελούν οι επίγονοι της παλιάς «καραμανλικής» πτέρυγας – βουλευτές, στελέχη του μηχανισμού και ενεργά μέλη των οργανώσεων του κόμματος.

Η πτέρυγα αυτή, που είχε συσπειρωθεί προς ετών γύρω από τον Κώστα Καραμανλή, εμφανίζεται τώρα διασπασμένη, καθώς ξεχωριστό πόλο αποτελούν πλέον οι «σαμαρικοί».

Εκλεκτός των πιστών, παραδοσιακών καραμανλικών είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, για τον οποίο εκτιμούν ότι μπορεί να διασφαλίσει την ενότητα και τη συνέχεια της ΝΔ.

Η νεοπαγής ομάδα των σαμαρικών στρέφεται προς τον Απ. Τζιτζικώστα, επιζητώντας ανανέωση και αλλαγή φυσιογνωμίας του κόμματος. Ηδη πολλοί βουλευτές έχουν εκφράσει την υποστήριξη τους προς τον περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας και ο αριθμός τους θα αυξηθεί τις επόμενες μέρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να δώσει τη μάχη εστιάζοντας σε θέσεις για το πολιτικό-ιδεολογικό προφίλ της ΝΔ, την οργανωτική της ανασυγκρότηση και τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει.

Αποστάσεις κρατά από τη σύγκρουση που βρίσκεται σε εξέλιξη στους κόλπους του παραδοσιακού καραμανλικού πυρήνα του κόμματος. Εκτιμά ότι αν η μάχη ηγεσίας εξελιχθεί σε αντιπαράθεση των εκφραστών της «καραμανλικής κληρονομιάς», ο ίδιος δεν θα έχει μεγάλες πιθανότητας επικράτησης. Προτιμά λοιπόν αντιπαράθεση απόψεων για τη μελλοντική φυσιογνωμία του κόμματος, η οποία θα γίνει «στο δικό του γήπεδο».

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ως αουτσάιντερ επιλέγει να ακολουθήσει η επιθετική στρατηγική ανοιχτής αντιπαράθεσης με όλους τους συνυποψηφίους – εστιάζοντας πάντως στον Απ. Τζιτζικώστα. Με τον τρόπο αυτό προσδοκά να κερδίσει ψήφους της «καθαρόαιμης δεξιάς» και των «αντισυστημικών» του κόμματος, που θέλουν να αποδοκιμάσουν τα πολιτικά «τζάκια»

Η μάχη των υποψηφίων επικεντρώνεται τώρα στον προσεταιρισμό στελεχών του κομματικού μηχανισμού και των τοπικών οργανώσεων. Τις επόμενες εβδομάδες θα μεταφερθεί στην κομματική βάση, με συγκεντρώσεις, ομιλίες και απ’ ευθείας επαφές των διεκδικητών της προεδρίας με ομάδες μελών της ΝΔ.

Ο «εμφύλιος» θα επεκταθεί λοιπόν σε όλη την κλίμακα της οργανωτικής δομής του κόμματος, προκαλώντας διαιρέσεις και τραύματα που θα συνεχίσουν να υπάρχουν μετά την ανάδειξη νέας ηγεσίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου