Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Δάνεια με το σταγονόμετρο

Όπως εκτιμούν οι τράπεζες κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, στο διάστημα Απριλίου – Ιουνίου, οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων στην εγχώρια
 
 
 τραπεζική αγορά ανήλθαν σε 80 εκατ. ευρώ, περίπου, και των καταναλωτικών δανείων σε 90 εκατ. ευρώ. Ωστόσο στο τρίτο τρίμηνο, δηλαδή από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, υπήρξε και νέα σημαντική υποχώρηση με αποτέλεσμα να έχουν εκταμιευθεί μόλις 25 εκατ. ευρώ, περίπου, νέα στεγαστικά δάνεια και νέα καταναλωτικά που κυμαίνονται, περίπου, στα 20 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τις «ημέρες της δόξας» πριν την κρίση εκταμιεύονταν περισσότερα από περίπου 600 με 700 στεγαστικά δάνεια την ημέρα σε επίπεδο τραπεζικού συστήματος, ενώ σήμερα δίνονται κάτω από έξι σε όλη την επικράτεια από όλες τις τράπεζες! Με βάση τις τάσεις αυτές, εκτιμάται ότι στο σύνολο του έτους θα εκταμιευθούν νέα στεγαστικά συνολικού ποσού 180 εκατ. ευρώ, περίπου, όταν οι εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί στα τέλη του περασμένου χρόνου για το 2015 έκαναν λόγο για δάνεια άνω του μισού δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, ακόμη και οι χαμηλές αυτές εκταμιεύσεις, ιδιαίτερα στη στεγαστική πίστη, αφορούν ζήτηση που εκδηλώθηκε κυρίως πριν από τον Ιούνιο καθώς η περίοδος μεταξύ αρχικής αίτησης και τελικής εκταμίευσης ενός στεγαστικού δανείου είναι περίπου δύο μήνες. Στην πραγματικότητα, σημειώνουν, η ζήτηση για δάνεια είναι σχεδόν ανύπαρκτη και οφείλεται, εξαιτίας των επιπτώσεων από την επιβολή των capital controls, και την αβεβαιότητα που ακολούθησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου