Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Παπαδογιάννης για μπασκετική Α.Ε.Κ

Η ΑΕΚ, όμως, σηκώνει πολλή συζήτηση. Τόσο ο Τζέκυλ όσο και ο Χάιντ του χθεσινού αγώνα αποτελούν αναπόσπαστους κρίκους της βιολογικής της αλυσίδας. Θα χρειαστεί αρκετή δουλειά για να κλειδωθεί ερμητικά το κακό της πρόσωπο στα αποδυτήρια.

Για κακή της τύχη, είναι συνήθως το πρώτο που εμφανίζεται στο παρκέ. Η «Ενωση» ξεκινάει τα περισσότερα παιχνίδια της με χάντικαπ και έπειτα τρέχει πανικόβλητη να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Μήπως φταίει και η ατμόσφαιρα μαυσωλείου που επικρατεί στο ΟΑΚΑ στο ξεκίνημα των αγώνων; Μόλις καταφτάνουν στις εξέδρες οι ψευτοεπαναστάτες τζαμπατζήδες, το σκηνικό αλλάζει και οι παίκτες παίρνουν κουράγιο.

Αλήθεια, πόση ήταν η είσπραξη της χθεσινής βραδιάς, με εισιτήριο των 5 ευρώ; Από τον τζίρο θα πρέπει να αφαιρεθεί και το πρόστιμο το οποίο θα πληρώσει η ΚΑΕ για το ακατανόητο, «πολιτικού» περιεχομένου, πανό που αναρτήθηκε στο ξεκίνημα.

Ναζισμός, σιωνισμός, μασονισμός, Παλαιστίνη, φακέλωμα, τζαμπατζιλίκι, όλα μπερδεύονται γλυκά και γίνονται χυλός…

Είναι όμως άδικο να καρπωθεί η κερκίδα σημαντικό μερίδιο της επιτυχίας απέναντι στην ισχυρότατη πρωταθλήτρια Ισραήλ. Η ανατροπή οφείλεται κυρίως στην αλλαγή αμυντικής τακτικής μετά την ανάπαυλα, όταν η ΑΕΚ θύμισε περισσότερο ομάδα Μανωλόπουλου παρά ομάδα Σάκοτα.

Η ρακέτα θωρακίστηκε με επίμονα double team για να προστατευτεί ο ευάλωτος Μαυροκεφαλίδης (κλειδί εδώ ο αθόρυβος Μιλόσεβιτς), ενώ οι διάδρομοι πάσας έκλεισαν από τις περιπολίες του Χέρστον και του Κάρτερ.

Στην άλλη άκρη του γηπέδου, το κυνήγι του αιφνιδιασμού έγινε τρόπος ζωής, όπως και το ένας-εναντίον-ενός απέναντι στους αδύναμους κρίκους της ισραηλινής άμυνας.

Ο Λουκάς δεν ήταν τόσο εύστοχος και έχασε και δύο σημαντικά σουτ στο τέλος, αλλά η αμυντική του επίδοση στην τελική ευθεία του αγώνα ήταν μία ευχάριστη έκπληξη.

Μέτρησα τέσσερις συνεχόμενες φάσεις στις οποίες ο Μαυροκεφαλίδης αναγκάστηκε –πάνω στις αλλαγές- να βγει στο τρίποντο και να μαρκάρει κοντό αντίπαλο, με απόλυτη επιτυχία: τέσσερα στα τέσσερα, στο κρισιμότερο σημείο της αναμέτρησης. Ομολογώ ότι δεν του το είχα.

Χθες έπαιξε αποκλειστικά στη θέση «5», αλλά δεν μπόρεσε να ποστάρει αποτελεσματικά τον δυνατό και ογκώδη Ντ’Ορ Φίσερ. Η ανυπαρξία του Ανοσίκε και ο τραυματισμός του Σαρικόπουλου απαγόρευσαν κάθε σκέψη για μετακίνηση του Μαυροκεφαλίδη στο «4».

Τέτοιον «tweener» είχαμε στην Εθνική, Φώτη μου; Όχι. Ούτε «αναίσθητο» σουτ σαν αυτό του Ντούσαν Σάκοτα ή του Κωστή Βασιλειάδη είχαμε…

Η ΑΕΚ θα γίνει καλύτερη ομάδα όταν αποκτήσει ικανό οργανωτή, αλλά τότε θα χάσει τα πολύτιμα στοιχεία που της δίνει ο Ουόρεν: εκρηκτικότητα, ταχύτητα, ρυθμό, διεισδυτικότητα. Και δεν είναι πολλοί οι πόιντ-γκαρντ που μπορούν να τελειώσουν μία μέτρια βραδιά με 16 πόντους, 9 ασίστ, 5 ριμπάουντ και 1 λάθος!

Το παζλ ΑΕΚ έχει αρκετά κομμάτια τοποθετημένα σε λάθος θέση και μερικά που δεν κολλάνε πουθενά. Ο σουτέρ Σκραμπ έχει παραγκωνιστεί εδώ και καιρό για το χατίρι του 37χρονου Καλαμπόκη, ενώ ο «O.D.» Ανοσίκε έφερε μαζί του υπερβολική δόση από τίποτε.

Η διοίκηση μπορεί με δύο διορθωτικές κινήσεις να ανεβάσει αισθητά τον πήχυ της ποιότητας. Δεν είναι όμως εύκολο να βρεθεί στην αγορά καλός και οικονομικός αθλητικός ψηλός, ούτε «combo» γκαρντ με οργανωτικές ικανότητες. Η περυσινή ΑΕΚ είχε τέτοιους και έμοιαζε ανώτερη από τη φετινή. Αλλά έχουμε ακόμη Νοέμβρη.

Βαθμολογικά, η ΑΕΚ θα χρειαστεί μάλλον ένα διπλό για να ρεφάρει την εντός έδρας ήττα από την Κράσνι Οκτιάμπρ. ‘Η να νικήσει στην Αθήνα τη Γαλατασαράι, η οποία έφτασε καμαρωτή στο 4-0 μαζί με τις Βαλένθια, Ζενίτ.

Διάβασε περισσότερα στο: Ο Τζέκυλ, ο Χάιντ και το μαυσωλείο | EuroCup & ΑΕΚ | gazzetta.gr
Follow us: @gazzetta_gr on Twitter | gazzetta.gr on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου