Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Συνταγή για Μελομακάρονα

Υλικά

400 γρ φρέσκο χυμό πορτοκάλι
530 γρ ηλιέλαιο
50 γρ βούτυρο αγελάδας
30 γρ ζάχαρη άχνη
½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/5 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1.200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το σερβίρισμα

Μέλι για το μέλωμα
½ κιλό καρύδια ψιλοκομμένα

Για το σιρόπι

500 γρ νερό
700 γρ ζάχαρη
1 πορτοκάλι κομμένο στα δύο
2 ξυλάκια κανέλας
100 γρ μέλι



Ένα από τα μεγάλα μυστικά για φανταστικά μελομακάρονα είναι να σιροπιάσουμε τα μελομακάρονα καυτά όταν βγουν από τον φούρνο και το σιρόπι μας να είναι παγωμένο, ακόμα καλύτερα αν το έχετε στο ψυγείο. Όποτε ξεκινάμε να φτιάξουμε το σιρόπι, βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για ένα λεπτό, εκτός από το μέλι, και μόλις αποσύρουμε από την φωτιά το σιρόπι προσθέτουμε το μέλι και το βάζουμε στο ψυγείο.

Για τη ζύμη, θα πάρουμε ένα βαθύ μπολ και θα προσθέσουμε όλα τα υγρά υλικά, το λιωμένο βούτυρο την ζάχαρη άχνη, την σόδα και τα μυρωδικά, ανακατεύουμε ελαφρά με το χέρι και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε ελαφρά από το κέντρο προς τις άκρες. Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα γιατί θα σφίξουν (και θα είναι για βίντεο κλιπ).

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε σχήμα οβάλ, ή ότι σχήμα θέλουμε, κάνουμε ότι σχήμα θέλουμε από πάνω, είτε παίρνοντας τα από μια σήτα, ή με ένα πιρουνάκι και τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα.

Μόλις βγουν καυτά από τον φούρνο, τα ρίχνουμε μέσα στο σιρόπι και τα αφήνουμε για ένα λεπτό περίπου ενώ παράλληλα τα γυρνάμε με ένα κουτάλι. Έπειτα σε μια πιατέλα βάζουμε μέλι και τα καρύδια, τοποθετούμε μια στρώση μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με τα υπόλοιπα μελομακάρονα. Mini Tips: Καλό είναι όταν σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα, όσο περιμένουμε να βγει το επόμενο ταψί, να βάζουμε το σιρόπι στην κατάψυξη για να κρυώσει για την επόμενη δόση.
Αν θέλουμε να κάνουμε τα μελομακάρονα γεμιστά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καρύδι

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου