Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Ο Ομπάμα κλείνει το Γκουαντανάμο

Μία από τις βασικότερες υποσχέσεις του προέδρου Ομπάμα από όταν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, ήταν το κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο που έγινε σύμβολο της αμερικανικής καταστολής, μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.
Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης Ομπάμα, όπως το παρουσίασε ο ίδιος, περιλαμβάνει τη μεταφορά δεκάδων κρατουμένων στην αμερικανική επικράτεια. Αφού περάσουν από δικαστική διαδικασία, θα αποφασιστεί κατά πόσο δικαιολογείται η περαιτέρω κράτηση τους. Για όσους κριθεί πως δεν υπάρχει λόγος κράτησης, θα αφεθούν ελεύθεροι.

Παράλληλα το σχέδιο περιλαμβάνει την μεταφορά 30-60 κρατουμένων που δεν αποτελούν "σοβαρή απειλή" σε άλλες εγκαταστάσεις των ΗΠΑ, σε άλλες χώρες. Το σχέδιο βρίσκεται πλέον ενώπιον του Κογκρέσου, το οποίο θα αναλάβει την τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου, ο οποίος ως έχει σήμερα, δεν επιτρέπει να δαπανηθούν άλλα χρήματα για μεταφορά κρατουμένων στις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση ελπίζει να συνεργαστεί με το Κογκρέσο ώστε να τροποποιηθεί η νομοθεσία για να επιτραπεί η μεταγωγή των κρατουμένων μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς.

Αυτή τη στιγμή εξετάζονται 13 τοποθεσίες σε αμερικανικό έδαφος όπου θα μπορούσαν να μεταφερθούν οι κρατούμενοι. Μεταξύ αυτών 7 σωφρονιστικά ιδρύματα στο Κολοράντο, την Β. Καρολίνα και το Κάνσας καθώς και 6 στρατιωτικές βάσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής διοίκησης, η μεταφορά των κρατούμενων σε αμερικανικές φυλακές θα εξοικονομήσει 65-85 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Το κόστος της λειτουργίας του Γκουαντάναμο ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 445 εκ. δολάρια ανά έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου