13 Απριλίου 2016

Γεμιστά καλαμάρια με πληγούρι

Τι χρειαζόμαστε:

4 μεγάλα καλαμάρια φιλέτα ή 8 "μικρομεσαία" (~1κ.)
4-5κ.σ. πλιγούρι
2 καρότα
μισή πιπεριά κόκκινη γλυκιά- μισή πράσινη
1 χοντρή φέτα φινόκιο
2 σκελίδες σκόρδο
2 πρ. κρεμμυδάκια
μαϊντανός (1/2 ματσάκι)
1 μικρή ντομάτα
ξύσμα και χυμό μισού λεμονιού
αλάτι-πιπέρι
προαιρετικά καυτερές πιπερίτσες ή μπούκοβο
1 σφηνάκι ούζο
8 κ.σ. ελαιόλαδο




Πώς το κάνουμε:

Ξεπαγώνουμε αποβραδύς μέσα στο ψυγείο τα καλαμάρια (αν είναι κατεψυγμένα), τα πλένουμε πολύ καλά, αφαιρούμε πλοκάμια, τα καθαρίζουμε από το εσωτ. κοκαλάκι (που είναι σαν πλαστικό) και τα βάζουμε για λίγο σε νερό με αλάτι.
Ξεπλένουμε και μουλιάζουμε σε κρύο για 10-15' το πλιγούρι και το στραγγίζουμε.
Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά μας. Αν θέλουμε ψιλοκόβουμε και τα πλοκάμια των καλαμαριών (εγώ τα βάζω σε μια άκρη στο ταψί με τα γεμιστά καλαμάρια και τα δίνω στη γάτα μου που της αρέσουν πολύ!).
Ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε τηγάνι και τα σωτάρουμε: πρώτα τα καρότα, μετά τα σκόρδα, το φινόκιο και τα υπόλοιπα όλα μαζί (και τα πλοκάμια), τα γυρνάμε μερικές βόλτες και σβήνουμε με το ούζο, ρίχνουμε και το πλιγούρι, ξύσμα και χυμό λεμονιού, το μαϊντανό, την ντομάτα και τα μπαχαρικά μας και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε λιγάκι να κρυώσει.
Σε σκεύος φούρνου με καπάκι ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
Σκουπίζουμε τα καλαμάρια και τα γεμίζουμε με το μείγμα (σφιχτά σφιχτά, το πλιγούρι δε φουσκώνει πολύ ακόμη όπως το ρύζι). Αν περισσέψει γέμιση τη ρίχνουμε στο ταψί. Περιχύνουμε τα γεμιστά καλαμάρια με τις 4 κ.σ. ελαιόλαδο που έμεινε και ψήνουμε στους 180C πάνω κάτω σκεπασμένα για 30' και ξεσκεπα για άλλα 15'.
Βγαίνει πάρα πολύ ζουμί, καλό είναι να τα περιχύνουμε μόλις τα ανοίξουμε (για να μη σκληρύνουν) και το ζουμί αυτό μπορούμε να το αφαιρέσουμε στο τέλος και να το κάνουμε σούπα.
Εγώ το ανακατεύω με λίγο γιαούρτι και το σερβίρω ως πρώτο πιάτο (πέφτει μισή μερίδα στον καθένα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου