Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Τα 15 παραμύθια ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Για 15 παραμύθια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για το Ασφαλιστικό – Συνταξιοδοτικό έκανε λόγο ο υπεύθυνος του Τομέας Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας της Νέας Δημοκρατίας κατά την ομιλία του στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ο κ. Οικονόμου, μεταξύ άλλων, ανέφερε ορισμένες από τις εξαγγελίες και τις δηλώσεις της κυβέρνησης, οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς και απάντησε σε κάθε μια από αυτές.

Ειδικότερα, ο υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε τα εξής:

Παραμύθι 1ον: « Το κράτος θα έχει την πλήρη εγγυητική υποχρέωση για τις συντάξεις »

Οι ΣΥΡΙΖ-ΑΝΕΛ εγγυώνται μόνο την εθνική σύνταξη!!!! 
Το Ταμείο Κύριας σύνταξης, Επικουρικής-Εφάπαξ, Μετοχικά είναι ΝΠΔΔ, μη επιχορηγούμενα από τον κρατικό Προϋπολογισμό!! Άρα δεν έχουμε καμία κάλυψη των ανταποδοτικών και των επικουρικών συντάξεων, καθώς και των μερισμάτων, από το κράτος!! (Άρθρα 1,2 και 56)

Παραμύθι 2ον:«Δεν θα μειώσουμε τις καταβαλλόμενες Κύριες συντάξεις»
Μειώνει άμεσα τις καταβαλλόμενες συντάξεις(κύριων και επικουρικών πάνω από το όριο 1.300 ευρώ, ανώτερης σύνταξης με όριο 1.800 ευρώ καθαρά και το όριο 3.000 ευρώ για τις πολλαπλές συντάξεις) τόσο του Δημοσίου όσο και του Ιδιωτικού τομέα, ενώ παγώνει την όποια αύξηση μέχρι το 2021.Επιπλέον το ύψος των δαπανών για την εθνική, την αναλογική και την επικουρική σύνταξη, προβαλλόμενο έως το 2060, δεν πρέπει να υπερβαίνει το περιθώριο αύξησης των 2,5% ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, με έτος αναφοράς το 2009. Δηλαδή ουσιαστικά καθορίζει αυτόματο «κόφτη» μείωσης των συντάξεων. (Άρθρο 14)

Παραμύθι 3ον:« Δεν θα μειώσουμε τις συντάξεις των νέων συνταξιούχων»
Μειώνει τις Κύριες συντάξεις των νέων και μελλοντικών συνταξιούχων από 10-35% καθώς και τις επικουρικές 35-70%. Παράλληλα αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές. (Άρθρα 14,39,40,96)

Παραμύθι 4ον:« Δεν θα εφαρμόσουμε την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις Επικουρικές συντάξεις»
Εξαφανίζει τις Επικουρικές συντάξεις. Ρήτρα “εξαφάνισης”!!! Ενώ αυξάνει τις εισφορές, μειώνει αφενός μεν τις καταβαλλόμενες συντάξεις, με κόφτη τα 1300€ μικτά κύριας και επικουρικής και αφετέρου με το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για τους νέους συνταξιούχους, προκύπτουν μειώσεις των επικουρικών από 35-70%.Επιπλέον το Επικουρικό Ταμείο, θα προχωρά αυτόματα σε περικοπές παροχών, προκειμένου να μην είναι ελλειμματικό. (Άρθρο 96)

Παραμύθι 5ον:« Δεν θα μειώσουμε τα μερίσματα των Μετοχικών Ταμείων»
Ρήτρα “εξαφάνισης” για όλα τα Μετοχικά Ταμεία, τόσο των Πολιτικών υπαλλήλων όσο του Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού έως και 40%, με παράλληλη κατάργηση του κατώτατου μερίσματος. Το Νομοσχέδιο δεν έχει την υπογραφή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Καμμένου, όχι μόνο για αποδοχή της ρήτρας “εξαφάνισης” των μερισμάτων των Μετοχικών Ταμείων αλλά και για την ενσωμάτωση των στρατιωτικών στον ΕΦΚΑ!! (Άρθρα 47,48)

Παραμύθι 6ον:« Θα στηρίξουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους »
Καταργεί το ΕΚΑΣ για 300.000 χαμηλοσυνταξιούχους. (Άρθρο 92)

Παραμύθι 7ον: « Θα προστατεύσουμε τις ευπαθείς Ομάδες »
Μειώνει τις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας. (Άρθρα 7,12)

Παραμύθι 8ον: « Θα ενισχύσουμε τους αυτοαπασχολούμενους και επιστήμονες»
Αυξάνουν τις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων, εξαφανίζοντας επαγγελματικές παραγωγικές τάξεις, μετατρέποντας το ασφαλιστικό σε φορολογικό. (Άρθρο 39)

Παραμύθι 9ον: « Θα ενισχύσουμε τους νέους επιστήμονες »
Για τα πρώτα 5 έτη, διευκολύνει Ταμειακά τους νέους επιστήμονες με μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές. Το ποσό της μείωσης επιστρέφεται στο Ταμείο έντοκα!! (Άρθρο 39)

Παραμύθι 10ον: « Θα διατηρήσουμε τον ΟΓΑ και θα ενισχύσουμε τις συντάξεις των αγροτών »
Παρόλο που ο ίδιος ο Τσίπρας πριν δύο μήνες δεσμεύτηκε ενώπιον των αγροτών στο Μαξίμου, καταργεί άμεσα τον ΟΓΑ, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών αυξάνονται έως και 300%. Η πλήρη εθνική σύνταξη των 384€ θα καταβάλλεται στους συνταξιούχους αγρότες μετά το 2031!! (Άρθρα 40,41,99)

Παραμύθι 11ον: « Θα ενισχύσουμε το Ασφαλιστικό σύστημα με επιπλέον πόρους »
Κανένας νέος πόρος για ενίσχυση του Ασφαλιστικού Συστήματος. Μάλιστα ρητά εξαιρεί τα έσοδα που προκύπτουν από εκποίηση ή εκμετάλλευση ακινήτων που έχουν μεταβιβασθεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Πού είναι τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, τα τυχερά παίγνια και τις δημόσιες συμβάσεις που θα κάλυπταν το Ασφαλιστικό; (Άρθρο 49)

Παραμύθι 12ον: « Θα αυξήσουμε την Εθνική σύνταξη »
Μειώνεται η εθνική σύνταξη για 15 έτη από 384€ σε 345€. (Άρθρο 7)

Παραμύθι 13ον: « Δεν θα μειώσουμε τα εφάπαξ »
Μειώνει τα ποσά των εφάπαξ των δικαιούχων όλων των Ταμείων τόσο του Δημοσίου όσο και του Ιδιωτικού τομέα μέχρι και 20%, με ταυτόχρονα εφαρμογή ουσιαστικά ρήτρας “εξαφάνισης“ για τους νέους και μελλοντικούς συνταξιούχους, αποκλείοντας οποιαδήποτε κρατική επιχορήγηση. (Άρθρο 35)

Παραμύθι 14ον: « Θα προστατεύσουμε τα οικογενειακά επιδόματα »
Εξαφανίζουν το επίδομα γάμου από τις νέες συντάξεις. (Άρθρο 10)

Παραμύθι 15ον ….και το μεγαλύτερο!: «Το 90% των ασφαλισμένων δεν θίγονται»

Με τα παρακάτω παραδείγματα, σύμφωνα με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, αναδεικνύεται το μεγαλύτερο ψέμα που θα μπορούσε να πει μια κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που ως οδοστρωτήρας σαρώνει σε όλα τα επίπεδα τις συντάξεις με παράλληλα εκτόξευση των ασφαλιστικών εισφορών.

1. Προσωρινή σύνταξη

Άρθρο 29 Σχεδίου Νόμου ( Μείωση προσωρινών συντάξεων από 80% σε 50% )

α. Για τους μισθωτούς: το 50% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τους δώδεκα (12) μήνες ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης γήρατος.
β. Για αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες και ασφαλισμένους στον ΟΓΑ: το 50% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος των δώδεκα (12) 
τελευταίων μηνών ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής 
αίτησης συνταξιοδότησης γήρατος.

Η προσωρινή σύνταξη δεν μπορεί να είναι μικρότερη της εθνικής σύνταξης 384€ και μεγαλύτερη από το ποσό που αντιστοιχεί στο διπλάσιο αυτής, δηλαδή 768€.

Ειδικότερα για τους αγρότες δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ποσού που αντιστοιχεί στο 80% της εθνικής σύνταξης, δηλαδή 307,2€ σήμερα.

• Για μειωμένες συντάξεις ισχύουν τα παραπάνω με την αντίστοιχη μείωση 6% ετησίως.


2. Εισφορές Μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών
α. Μισθωτοί

Όπως ισχύει μέχρι σήμερα

β. Αυτοαπασχολούμενοι- ελεύθεροι επαγγελματίες- επιστήμονες( Άρθρο 39 )

1. Καταργούνται οι Ασφαλιστικές κατηγορίες
2. Ορίζεται ενιαίο ύψος ασφαλιστικών εισφορών που υπολογίζονται με βάση το πραγματικό εισόδημα του ασφαλισμένου. Με ελάχιστο εισόδημα το μισθό του άγαμου άνω των 25 ετών που σήμερα είναι 586,08€ / μήνα.

Δηλαδή ετήσιο κατώτερο ασφαλιστικό εισόδημα 586,08€ x 12 = 7.032,96€

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου