Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2016

Σώζεται ο ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ανοίγει ο δρόμος για την διάσωση της αλυσίδας σουπερμάρκετ Μαρινόπουλος, μετά το «πράσινο φως» που έδωσε τo διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank που συνεδρίασε σήμερα για την χορήγηση κοινοπρακτικού δανείου 360 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Σκλαβενίτης. 
Εκτός από την Alpha Bank θετικές στην χρηματοδότηση του νέου σχήματος που θα αναλάβει την αλυσίδα σουπερμάρκετ εμφανίζονται και οι άλλες τράπεζες Εθνική, Πειραιώς και Eurobank οι οποίες αναμένεται να συνεδριάσουν μέσα στα επόμενα 24ωρα για το θέμα αυτό. 

Το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος προβλέπει την χορήγηση δανείου 360 εκατ με επιτόκιο 1,5%, με τις τράπεζες να έχουν option για την απόκτηση του 25% της νέας εταιρείας, ενώ η Σκλαβενίτης θα μετέχει με ποσοστό 75%. 


Η Σκλαβενίτης από την πλευρά της θα εισφέρει τα 125 εκατ. ευρώ στο νέο σχήμα, ενώ το σύνολο των αντληθέντων κεφαλαίων (ήτοι 485 εκατ. ευρώ) θα δοθεί για την αποπληρωμή μέρους των υποχρεώσεων και για ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης. 
Επίσης το σχέδιο διάσωσης προβλέπει την διαγραφή οφειλών προς προμηθευτές της Μαρινόπουλος σε ποσοστό έως και 50%.

Εκτός σχήματος φαίνεται να παραμένει – σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η οικογένεια Μαρινόπουλου. 

Από την άλλη πλευρά, στο νέο σχήμα, πληροφορίες - οι οποίες δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί - αναφέρουν ότι δεν είναι απίθανη η συμμετοχή και ξένου επενδυτή.

Και αυτό γιατί Σκλαβενίτης θα κληθεί μετά την ολοκλήρωση του deal να αντιμετωπίσει εκτός από τον μεγάλο όγκο των οφειλών της Μαρινόπουλος και τις δικές της υποχρεώσεις οι οποίες με βάση την λογιστική της κατάσταση στις 31/12/2015 ξεπερνούσαν τα 800 εκατ. ευρώ με πάνω από 400 εκατ. ευρώ να αποτελούν υποχρεώσεις προς προμηθευτές.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση της συμφωνίας φέρεται να διαδραμάτισε ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. 

Το στέλεχος της κυβέρνησης ανέλαβε σημαντικό ρόλο προκειμένου να αποφευχθεί το κανόνι της Μαρινόπουλος που θα είχε μεγάλες συνέπειες στην ελληνική οικονομίας, αφού οι οφειλές της αλυσίδας ισοδυναμούν με το 1% του ελληνικού ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου