Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Οι άνδρες πρέπει να βλέπουν τους φίλους τους

Μια νέα μελέτη δίνει στους άνδρες την τέλεια δικαιολογία για να ξεπορτίζουν από το σπίτι τους και να βλέπουν τους φίλους τους. Ένας γκουρού των κοινωνικών σχέσεων, ο Βρετανός Ρόμπιν Ντάνμπαρ λέει ότι για να έχουν οι άνδρες την υγεία τους επιβάλλεται να βλέπουν τους φίλους τους κάθε εβδομάδα και μάλιστα δύο φορές.
Δυστυχία χωρίς συναντήσεις με φίλους

Ο Ντάνμπαρ, καθηγητής στο Τμήμα Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, λέει ότι οι άνδρες πρέπει να επικοινωνούν καθημερινά με τους φίλους τους και να τους βλέπουν δύο φορές την εβδομάδα, διαφορετικά απειλούνται με δυστυχία και δεν έχουν πραγματικά καλή υγεία και ευεξία.

Οι έρευνες δείχνουν ότι δύο στους πέντε άντρες με το ζόρι βλέπουν τους φίλους τους μία φορά την εβδομάδα, ενώ ένας στους τρεις τους βλέπουν πολύ σπάνια. Η αιτία γι’ αυτό είναι οι επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις που συχνά έχουν.

Σύμφωνα με τον Ντάνμπαρ, για να αποκομίσουν τα πλήρη οφέλη για την υγεία τους, οι άνδρες είναι απαραίτητο να βλέπουν τουλάχιστον τέσσερις φίλους τους, δύο φορές την εβδομάδα, και να κάνουν μαζί τους ό,τι τους ευχαριστεί, όπως το να πουν μερικά ανέκδοτα, να πιούν μπύρες και να παρακολουθήσουν ποδόσφαιρο . Όσοι άνδρες διατηρούν αυτές τις επαφές είναι πιο υγιείς, αναρρώνουν πιο γρήγορα από κάποια ασθένεια και τείνουν να είναι πιο γενναιόδωροι.

Ο καθηγητής πάντως δεν διευκρινίζει αν οι άνδρες πρέπει εκτός από τους φίλους τους να βλέπουν σε εβδομαδιαία βάση και τις φίλες τους!
Η παρέα των τεσσάρων και το γέλιο

Ο Ντάνμπαρ ειδικεύεται στις κοινωνικές σχέσεις και είναι παγκοσμίως γνωστός για τον επονομαζόμενο αριθμό Ντάνμπαρ, ο οποίος αντιπροσωπεύει «το όριο του αριθμού των ατόμων που ένας άνθρωπος μπορεί να διατηρήσει σταθερές σχέσεις στη διάρκεια της ζωής του».

Στη νέα του μελέτη, ο καθηγητής ψυχολογίας παρατηρεί πως οι άντρες διαθέτουν σήμερα έως το ένα πέμπτο της ημέρας τους για τις επαφές με το δίκτυο των γνωστών τους που μπορεί να φτάνει ακόμα και τα 150 άτομα.

Η επικοινωνία με τους γνωστούς γίνεται κυρίως με τα μέσα μαζικής δικτύωσης (facebook, google plus κλπ), το τηλέφωνο και τα SMS. Όμως η προσωπική επαφή είναι απαραίτητη για να μην φθαρούν οι φιλίες και να υπάρξει το μέγιστο όφελος. Αρκεί να γίνεται με τους τέσσερις πιο στενούς φίλους τους.

Ο αριθμός 4 δεν είναι τυχαίος. Μελέτες έχουν δείξει ότι το γέλιοείναι λιγότερο πιθανό να εμφανιστεί σε παρέες που απαρτίζονται από περισσότερα άτομα. Επειδή το γέλιο διεγείρει την παραγωγή των ορμονών της ευεξίας στον εγκέφαλο, οι άντρες ενδέχεται υποσυνείδητα να επιλέγουν να βγαίνουν με το πολύ τέσσερις φίλους τους.
Ασπίδα κατά της κατάθλιψης


«Οι άντρες μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρούς δεσμούς μέσω πλήθους δραστηριοτήτων, που κυμαίνονται από την παρακολούθηση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα έως ένα ποτό με τους φίλους την Παρασκευή το βράδυ», δήλωσε ο Ντάνμπαρ.

Αυτές οι φιλικές συναντήσεις μπορούν να αποτελέσουν ασπίδα κατά της κατάθλιψης και της ανασφάλειας στο χώρο της εργασίας. Από την άλλη μεριά, και οι πολλές ώρες εργασίας μπορεί να έχουν δραματική επίπτωση στη ψυχολογία των ανδρών, άρα το να ξοδεύει κανείς χρόνο με τους φίλους του αποτελεί το κλειδί για την καταπολέμησης της κατάθλιψης.

Η μελέτη επικοινωνήθηκε από τη μπύρα Γκίννες και αποτελεί ένα ευχάριστο νέο για τους παντρεμένους άνδρες που τώρα μπορούν να λένε στις γυναίκες τους ότι πρέπει να υπακούσουν στην επιστήμη για να έχουν την υγεία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου