Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2016

Νέο malware μολύνει Android

Σχεδόν 1 εκατομμύριο συσκευές με Android έχουν μολυνθεί τελευταία από επικίνδυνο malware, υποστηρίζουν ερευνητές της Check Point, το οποίο μάλιστα εκτιμάται ότι “τρυπώνει” σε περίπου 13.000 συσκευές καθημερινά.
Το κακόβουλο λογισμικό έχει ονομαστεί “Gooligan” και ανακαλύφθηκε τον περασμένο Αύγουστο. Διαδίδεται μέσω εφαρμογών που διαθέτουν διάφορα ανεπίσημα app stores για το λειτουργικό σύστημα της Google, ενώ εκμεταλλεύεται κενά ασφαλείας παλαιότερης έκδοσης του Linux Kernel. Οι περισσότερες επιθέσεις του έχουν εντοπιστεί στην Ασία.

Πάντως, το Gooligan δεν φαίνεται να υποκλέπτει προσωπικά δεδομένα χρηστών – αν και θεωρητικά έχει αυτή τη δυνατότητα. Αντί αυτού λαμβάνει τον έλεγχο του λογαριασμού τους στη Google για να κατεβάσει εφαρμογές από το Google Play Store και στη συνέχεια να τις βαθμολογήσει θετικά, ώστε να τις καταστήσει δημοφιλέστερες. Εκτιμάται ότι οι δημιουργοί του κακόβουλου λογισμικού αποκομίζουν τεράστια κέρδη με αυτό τον τρόπο – μεγαλύτερα ίσως από όσα θα τους απέδιδε η κλοπή στοιχείων πιστωτικών καρτών!

Σημειώστε ότι το Gooligan μπορεί να μολύνει μόνο συσκευές με Android 4 ή 5, οπότε αν διαθέτετε κάποια με νεότερη έκδοση του λειτουργικού, θεωρητικά δεν διατρέχετε κίνδυνο. Εάν υποψιάζεστε ότι το smartphone ή το tablet σας έχει εκτεθεί στο συγκεκριμένο malware, μπορείτε να τρέξετε το ειδικό εργαλείο που ανέπτυξε η Check Point για να σιγουρευτείτε.

Επιπλέον, η Google λαμβάνει ενεργά μέτρα για την αντιμετώπιση της απειλής, ενώ χαιρέτησε τη συμβολή της Check Point στην προσπάθεια κατά του Gooligan.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου