Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2017

Έρχεται (μάλλον) το περιουσιολόγιο χωρίς τις καταθέσεις

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι εισέρχεται η υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου της κυβέρνησης για την κατάρτιση του περίφημου ηλεκτρονικού «περιουσιολογίου», της τεράστιας βάσεως δεδομένων στην οποία θα συμπεριληφθούν αναλυτικά στοιχεία για όλα τα περιουσιακά στοιχεία -ακίνητα, κινητά και άυλα- που κατέχουν οι Έλληνες φορολογούμενοι τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Το σχέδιο είναι πολύ πιθανό να έχει τεθεί σε εφαρμογή έως το τέλος του 2017, ωστόσο, το τι θα καταγράφεται δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη με ακρίβεια.

Η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου απαντώντας έγγραφα στη Βουλή σε ερώτηση που είχε υποβληθεί επισήμανε ότι «δεν θα περιλαμβάνονται στο Περιουσιολόγιο οι τραπεζικές καταθέσεις, τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού και οι μετοχές σε μη εισηγμένες εταιρείες».

Η κ. Παπανάτσιου είχε κληθεί να τοποθετηθεί επί δημοσιευμάτων εφημερίδων στα οποία υποστηριζόταν αφενός ότι με τη λειτουργία του Περιουσιολογίου ο φορολογικός ελεγκτής θα έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να ελέγξει ακόμη και τις προσωπικές θυρίδες των πολιτών, αφετέρου ότι στο Περιουσιολόγιο θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνουν οι φορολογούμενοι όλα τα κινητά περιουσιακά τους στοιχεία μεγάλης αξίας.

Πρέπει να σημειωθεί πως η δήλωση Περιουσιολογίου θα υποβάλλεται μόνο όταν υπάρχουν αλλαγές. Δεν θα είναι δηλαδή συστηματική και ετήσια η υποβολή της. Όταν υπάρχει μεταβολή στην περιουσιακή κατάσταση, ο φορολογούμενος θα υποβάλλει μέσα σε έναν μήνα από τη μεταβολή τροποποιητική δήλωση για να γνωρίζει ανά πάσα ώρα και στιγμή το σύστημα Taxisnet την περιουσιακή κατάσταση του κάθε φορολογουμένου και της επιχείρησης.

Η κ. Παπανάτσιου τόνισε στην έγγραφη απάντησή της, ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή του Περιουσιολογίου δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί και όπως αυτό γίνει σε αυτή θα δηλώνονται κυρίως ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, κατοχή μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων και εταιρικών μεριδίων. Αντιθέτως δεν θα περιλαμβάνονται οι τραπεζικές καταθέσεις, τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού και οι μετοχές σε εταιρείες που έχουν συσταθεί και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ. 2687/1953 και του ν. 27/1975.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου