Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Γιατί πρέπει να τρώμε νωρίς το βράδυ;


Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα νόστιμο, υγιεινό βραδινό με το που γυρνάμε σπίτι από τη δουλειά και θέλουμε να αφήσουμε το στρες του έξω κόσμου μακριά μας. Μερικές φορές, όμως, κάνουμε το λάθος να τρώμε το βραδινό μας πολύ αργά. Και αυτό μπορεί να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα· καούρα, αέρια, δυσπεψία…

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στους λόγους που είναι τόσο σημαντικό να τρώμε το βραδινό μας νωρίς.

Ελέγχουμε καλύτερα το βάρος μας

Όσο πιο αργά τρώμε το βραδινό μας, τόσο πιο πεινασμένοι είμαστε. Συνεπώς, ο κίνδυνος της υπερφαγίας γίνεται όλο και πιο μεγάλος. Αυτό γίνεται ακόμα χειρότερο αν παραλείπουμε συχνά να φάμε πρωινό. Έχει αποδειχθεί μέσα από πολυάριθμες μελέτες ότι οι άνθρωποι που δεν τρώνε πρωινό έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να ξεσπάσουν στο φαγητό το βράδυ και να πάρουν πολλά παραπανίσια κιλά.

Προστατευόμαστε από τα προβλήματα της πέψης

Το φαγητό χρειάζεται αρκετό χρόνο για να διασπαστεί στο πεπτικό μας σύστημα. Όταν τρώμε βραδινό πιο νωρίς, επιτρέπουμε στον οργανισμό μας να χωνέψει, και στα οξέα του στομάχου να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους, χωρίς τον κίνδυνο να ανέβουν προς τον οισοφάγο, προκαλώντας παλινδρόμηση.

Κοιμόμαστε καλύτερα

Αν καθυστερήσουμε το δείπνο, ή αν πέσουμε για ύπνο απευθείας μετά το φαγητό, μάλλον δεν θα κοιμηθούμε και τόσο καλά. Το φαγητό πριν τον ύπνο (ειδικά αν μιλάμε για ένα βαρύ γεύμα) μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και αν πέσουμε για ύπνο έχοντας καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ—η ποιότητα του ύπνου μας θα είναι κακή, και είναι πολύ πιθανό να είμαστε ανήσυχοι και να ξυπνάμε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Έχουμε περισσότερη ενέργεια

Όπως ένα γερό, υγιεινό πρωινό μας γεμίζει με ενέργεια, το δείπνο μπορεί να μας επηρεάσει με παρόμοιο τρόπο. Αν τρώμε αρκετά μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, έτσι θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε τα επίπεδα ενέργειάς μας ανεβασμένα. Αν καθυστερούμε τα γεύματά μας, το σάκχαρο στο αίμα μας πέφτει, αισθανόμαστε κόπωση, κακή διάθεση και πολύ αυξημένη όρεξη (συνήθως για ανθυγιεινές τροφές).

Καλύτερη υγεία

Υπάρχουν έρευνες που έχουν αποδείξει πως το να καθυστερούμε ή να προσπερνάμε γεύματα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού—αλλά και πολλών άλλων επιπλοκών που σχετίζονται με την μη ικανοποιητική καύση των θερμίδων του φαγητού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου