Σάββατο 8 Απριλίου 2017

22 (!!!!!!) δικαιολογητικά για μεταβίβαση αυτοκινήτου

Εντυπωσιακός, αν όχι τρομακτικός, είναι ο αριθμός των δικαιολογητικών που χρειάζεται να μαζέψει κάποιος για να μεταβιβάσει το ακίνητό του.
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, σε επιστολή της στον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη και στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη επισημαίνει ότι είναι ασύλληπτος και συνεχώς διογκούμενος ο αριθμός των δικαιολογητικών που χρειάζονται.

Σε αυτήν καυτηριάζεται η επαναφορά της βεβαίωσης μη οφειλής ΤΑΠ, του μοναδικού εγγράφου που είχε καταργηθεί το 2014 στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της γραφειοκρατίας.

Ο ...μακρύς κατάλογος


Αναλυτικότερα, ο αριθμός των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τη σύνταξη κάθε συμβολαιογραφικού εγγράφου μεταβίβασης ακινήτου για οποιαδήποτε αιτία, είναι ασύλληπτος και συνεχώς διογκούμενος.



Συγκεκριμένα υπάρχουν έως και 22 διάφορα δικαιολογητικά (επισυνάπτεται ο πλήρης κατάλογος) με μέσο όρο 10 δικαιολογητικών για κάθε συνήθη δικαιοπραξία, από τα οποία το μοναδικό που καταργήθηκε, επανέρχεται τώρα σε ισχύ.

Επιπλέον, το υπουργείο Ενέργειας προωθεί και νομοσχέδιο με βεβαιώσεις μηχανικών για τις αποδοχές κληρονομιών.

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να μην επιβληθούν αναδρομικά δημοτικά τέλη στις επιφάνειες που τακτοποιούνται πολεοδομικά καθώς και να κατοχυρωθεί νομοθετικά ότι η απαλλαγή από δημοτικά τέλη για τα μη ηλεκτροδοτούμενα κενά ακίνητα ισχύει από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, εφόσον τα ακίνητα δηλώνονται ως κενά στο έντυπο Ε2.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου