Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Επαναφέρει τη θανατική ποινή ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ;

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δείχνει να μην έχει αντιληφθεί το πραγματικό μήνυμα του δημοψηφίσματος στη χώρα του. Οχυρωμένος πίσω από μια επίπλαστη, αμφισβητούμενη και οριακή πλειοψηφία(51,4%), όχι μόνο δεν δείχνει να κατανοεί ότι έχει διχάσει τη τουρκική κοινωνία αλλά εμμένει σε ακόμη πιο οξυμένες και διχαστικές ενέργειες. 

Μιλώντας μετά την επίσημη δήλωσή του, σε συγκεντρωμένο πλήθος οπαδών του στην Κων/πολη, υποσχέθηκε μετά απ΄όλα αυτά, πως θα ξεκινήσει αμέσως συζητήσεις για την επαναφορά της θανατικής ποινής στη Τουρκία.

Ο Ερντογάν είπε ότι αρχίσει συζητήσει με τον ηγέτη των Γκρίζων Λύκων Ντ. Μπαχτσελί και τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ καθώς και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτρυσης Κεμάλ Κιλιντσάρογου για το θέμα της θανατικής ποινής. Οπως είπε, εάν δεν υπάρξει συμφωνία στη Βουλή,τότε θα γινει νέο δημοψήφισμα για το θέμα αυτό!

Καταπατώντας κάθε αρχή του κράτους δικαίου, ο Τύρκος πρόεδρος, θέτει σε δημοψήφισμα θεμελιώδεις πυλώνες του ευρωπαικού νομικού κεκτημένου, λες κι αυτό αποτελεί αντικίμενο πλειοψηφικών επιλογών. Την θανατική ποινή κατήργησε ο ίδιος ως πρωθυπουργός το 205, στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, καθώς αυτό αποτελεί προαπαιτούμενο στο τομέα των δικαιωμάτων.

Μια τυχόν επαναφορά της, θέτει ουσιαστικά την Τουρκία εκτός Ευρώπης, αφού πλέον θα χρειασθεί άλλο δημοψήφισμα, όπως είχε υποσχεθεί, για τι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. Με θανατική ποινή σε ισχύ, η Τουρκία δεν μπορεί να αποτελεί μέλος της Ε, ούτε φυσικά και του Συμβουλίου της Ευρώπης στο οποίο υπάγεταο το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στραδβούργου.

Με άλλα λόγια ο Ερντογάν διακινδυνεύει χωρίς καμία δεύτερη σκέψη, να θέσει την Τουρκία, εκτός του διεθνούς δικαίου και της ευρωπαικής έννομης τάξης, διευρύνοντας το τεράστιο χάσμα που ο ίδιος έχει ανοίξει στη τουρκική κοινωνία με τις αλλοπρόσαλλες και αντιδημοκρατικές επιλογές του.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ανίκητος εκλογικά και πολιτικά από τότε που έγινε πρωθυπουργός το 2004 έως σήμερα, εμφανίζεται να αδιαφορεί για το αγωνιώδες μήνυμα του βαθιά διχασμένου τουρκικού λαού. Και εκλαμβάνει την «Πύρρεια νίκη » του, ως απόδειξη μόνιμης κυριαρχίας και παντοδυναμίας. Κάνει όμως λάθος. Μεγάλο λάθος. Που προφανώς πολύ σύντομα θα διαπιστώσει.

Η διαχείριση ενός τέτοιου εκλογικού αποτελέσματος θέλει σύνεση, πολιτικό σθένος και όραμα. Εαν ο Ερντογάν προσβλέπει στη συμμαχία του με τους Γκρίζους λύκους για να επιβάλει την βούλησή του στον τουρκικό λαό, το μόνο που δημιουργεί είναι ένα αυταρχικό κράτος αυθαιρεσίας που οδεύει ολοταχώς σε αντιδημοκρατικές μεθόδους και δικτατορικές πρακτικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου